Socialminister Lena Hallengren, finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Åsa Lindhagen presenterar förslag ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin.
Socialminister Lena Hallengren, finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Åsa Lindhagen presenterar förslag ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin. Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Regeringens besked: Nya miljarder till covidvård

Regeringen vill satsa ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin, meddelade man på en presskonferens på tisdagen. Pengarna ska gå till främst covidvård, uppskjuten vård och vaccin.
– När det handlar om att vårda, minska smittspridning eller vaccinera så får inte pengar stå i vägen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En rad nya åtgärder presenterades tisdagens pressträff med finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen avsätter en miljard kronor för ytterligare köp av vaccin mot covid-19 samt 700 miljoner kronor som går till att regionernas arbete med vaccinering.

Två miljarder kronor går till regionerna för covid-19-vården och uppskjuten vård.

Även ytterligare stöd till testning kommer att tillföras, det rör sig om en summa på 1,65 miljarder kronor.

Dessutom får Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och ivo ökade anslag på grund av utökade arbetsuppgifter. Detsamma gäller för kommuner, regioner och länsstyrelser som fått nya tillsynsuppdrag i samband med pandemilagen.

ANNONS

Stöden kan förlängas ytterligare

Regeringen förlänger också ersättningen för riskgrupper. Man förlänger även karensavdraget för den som måste stanna hemma på grund av sjukdom, samt ersättningen till egenföretagare för de 14 första karensdagarna och kompensationen till arbetsgivare för ökade kostnaderna för sjuklöneersättningar

– Vi förlänger flera viktiga stöd för att underlätta för de som behöver stanna hemma från jobbet, säger Magdalena Andersson.

Enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen är de nu förlängda stöden ihopkopplade med vaccinationsmålet. Enligt det nya förslaget förlängs stöden till den 30 juni.

– De här stöden kommer att förlängas fram tills att vaccinationsmålen är uppnått, säger Åsa Lindhagen.

Totalt sett innebär paketet, som är framtaget tillsammans med samarbetspartierna C och L, satsningar för drygt sju miljarder kronor.

Tisdagens förslag om mer pengar till vård och vaccin finns med i en extra ändringsbudget och i vårändringsbudgeten för 2021 som presenteras den 15 april.

ANNONS