Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Regeringen vill skärpa krav på skattesmitare

Regeringen och Vänsterpartiet vill införa en tidsgräns för att självmant rätta felaktiga uppgifter till Skatteverket utan att straffas med skattetillägg. Finansministern hoppas att det ökar pressen på personer med oredovisade tillgångar utomlands.

ANNONS

- I praktiken innebär det att fler människor som smitit från skatt kommer att få betala en straffavgift, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Den som har oredovisade tillgångar utomlands har i dag möjlighet att själv meddela Skatteverket om tillgångarna utan att bli belagd med någon straffavgift i form av skattetillägg.

I dag är det möjligt att göra en sådan så kallad självrättelse fram tills dess att Skatteverket själv har inlett en granskning av en specifik person.

ANNONS

Genom att införa en tidsgräns på två månader för möjligheten att göra en självrättelse, utan att få en straffavgift, hoppas regeringen och Vänsterpartiet att fler ska känna sig manade att lämna in riktiga uppgifter.

Efter avslöjanden som Panamadokumenten och paradisläckan tycker finansministern att åtgärden känns extra angelägen. Men någon större effekt på statskassan räknar man inte med i nuläget.

- Vi har gjort en försiktig beräkning att det här kan öka intäkterna med 15 miljoner kronor per år, säger Magdalena Andersson.

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft under 2018.

TT
Fakta: Självrättelse

Den som bor i Sverige och får inkomster från utlandet ska oftast skatta för dem här. Den som inte tidigare har deklarerat inkomsterna, och därmed lämnat felaktiga uppgifter, riskerar skattetillägg eller en brottsanmälan.

För att undvika det kan man göra en så kallad självrättelse och på eget initiativ begära att ens skatt räknas om. Man kan rätta fel genom att begära omprövning upp till sex år bakåt i tiden.

Intresset för att göra självrättelser har ökat markant de senaste åren sedan Sverige slutit avtal med världens samtliga skatteparadis om att kunna inhämta information därifrån om misstänkt ekonomisk brottslighet.

Källa: Skatteverket

ANNONS