Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill kunna stänga ner Sverige

Med pandemilagen i ryggen vill nu regeringen få möjlighet att stänga ner samhället. Exakt vad som krävs för en nedstängning är dock oklart i nuläget.
– Beskedet idag är inte att vi kommer att stänga ner Sverige men att vi skaffar oss verktygen att göra det, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft söndagen 10 januari i år. Nu föreslår regeringen att de ska få utökade befogenheter med lagen som underlag.

– Situationen i Sverige är allvarlig och smittspridningen är hög. Vi ser med oro på utvecklingen och jag vill understryka att det är väldigt osäkert hur situationen kommer att utvecklas. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren (S), socialminister.

Regeringen vill därför nu få möjligheten att införa större begränsningar, som nedstängningar, i Sverige.

– Ett regeringsbeslut kan möjliggöra en bredare nedstängning av det svenska samhället, säger Lena Hallengren.

Stänga ner gallerior, gym och simhallar

Det skulle innebära att man stänger verksamheter som handelsplatser, köpcenter, varuhus, gallerior och butiker. Det gäller även serviceinrättningar som frisörsalonger, massageinrättningar, gym, sportanläggningar och simhallar, platser för privata fester och sammankomster.

– Restauranger och serveringsställen ska hållas avstängda med undantag för avhämtning och leverans, säger Lena Hallengren.

Hon påpekar att man ska kunna göra undantag för mataffärer, apotek och vårdcentraler som ligger i gallerior.

Regeringens förslag skickas nu på remiss och instanser som till exempel Folkhälsomyndigheten har möjlighet att komma med synpunkter. Svaren ska komma in senast 26 februari.

Om regeringen fattar ett beslut om nedstängning måste även riksdagen godkänna det.

LÄS MER: Coronafallen ökar i Västra Götaland igen

Vad krävs för en nedstängning?

Men Lena Hallengren förtydligar att det inte finns något regeringsbeslut om nedstängning i nuläget.

– Beskedet idag är inte att vi kommer att stänga ner Sverige men att vi skaffar oss verktygen att göra det, säger Lena Hallengren.

På frågan vad som krävs för en nedstängning svarar hon att det inte avgörs av en viss nivå av smittspridning.

– Utan det är ju en bedömning som behöver göras. Det är svårt att säga exakt vad som krävs, men att man har en platå och ser en liten ökning, det är inte skäl för att vidta den tuffaste åtgärden vi kan, säger Lena Hallengren.

Hon vill inte spekulera i vilka situationer som kan orsaka en nedstängning, men förtydligar att regeringen vill ha möjligheten att vidta ”väldigt drastiska åtgärder” vid behov.

– Jag kan inte säga exakt när det är men när det är aktuellt kommer vi att vara väldigt tydliga med hur vi gör den bedömning.