Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bostadsminister Stefan Attefall introducerade attefallshuset 2014. Men byggintresset har varit skralt. Arkivbild.

Regeringen vill bygga ut småhus

10 000 nya attefallshus. Det tror bostadsminister Peter Eriksson (MP) kan byggas om småhusen får göras fem kvadratmeter större.

Intresset för att bygga så kallade attefallshus, som lanserades av den borgerliga regeringen 2014, har hittills varit skralt – något som bostadsministern medger. De senaste två åren har omkring 1 000 ansökningar per år kommit in, enligt Boverket.

Nu vill regeringen lägga en halv miljon kronor på att låta Boverket utreda om storleken på attefallshusen kan göras fem kvadratmeder större.

"En riktig bostad"

- Det är många arkitekter och byggherrar som påpekar att 25 kvadratmeder är lite för smått, det blir för trångt, och skulle man öka det till 30 kvadratmeter skulle det gå att få en riktig bostad för mindre hushåll, säger Peter Eriksson till TT.

Attefallshus får byggas utan bygglov på tomten som ett kompletterande hus. Att låta regelverket bli mer flexibelt ska uppmuntra unga vuxna att bo i villaområden och delvis lösa bostadsbristen, enligt regeringen.

- Jag tror ju inte att det är den stora förändringen, det vill jag inte inbilla mig om. Men att förtäta i gamla i villaområden där det finns gott om plats det tror jag är bra. Det bor ofta färre människor i gamla villaområden än det var planerat från början, säger Peter Eriksson.

"Krångliga regler"

Samtidigt har byråkrati, regler och krav för attefallshus varit några av invändningarna mot att de varit svåra att bygga. Till exempel hur nära huset får byggas en väg eller om det är störande för grannar.

- Finns det ytterligare hinder så ska Boverket titta på det. För jag tycker i grunden att det här är en bra idé, jag vill att människor ska kunna leva utan att vara beroende av tillstånd och krångliga regler, säger Peter Eriksson.

TT: Hur många hus kan det här leda till?

- Jag tror det kan leda till att vi får några 10 000-tals hus, bara vi får rätt förutsättningar.

Utredningen ska vara klar den 30 april 2018.