Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regeringen tillsätter en välfärdskommission

Regeringen tillsätter en välfärdskommission som ska se över hur välfärden ska kunna stärkas, samtidigt som befolkningen lever allt längre.
– Vi ska vända på varje sten så att varenda skattekrona används på allra bästa sätt, säger finansministern Magdalena Andersson (S).

Det var på en presskonferens på S:t Hansskolan i Visby som finansministern Magdalena Andersson (S) och civilministern Ardalan Shekarabi (S) presenterade välfärdskommissionen.

Kommuner, regioner och fackförbund ska bjudas in till en kommission tillsammans med staten för att se över hur kvaliteten på välfärden ska bibehållas och utvecklas samtidigt som befolkningen lever allt längre och den stora kullen 40-talister börjar närma sig 75-80-årsåldern.

Magdalena Andersson säger att välfärden måste prioriteras framför andra utgifter och lyfte återigen finansieringsgapet: att det med oförändrad skattesats saknas 90 miljarder kronor år 2026 om kommunerna ska klara att erbjuda 2019 års nivå av välfärd.

Hon säger att det inte räcker att tillföra ytterligare resurser till välfärden för att lösa situationen.

– Oavsett hur mycket pengar vi lägger på välfärden finns det brist på utbildad arbetskraft, säger hon.

Det handlar om att säkerställa hur fler ska vilja jobba i verksamheter som äldreomsorg och hur fler kan utbildas och om att använda den utbildade arbetskraften på bästa sätt.

– Om personalen ska vilja och orka jobba inom välfärden måste arbetsmiljön vara bra, säger Magdalena Andersson.

Landsbygden står inför en särskild utmaning, enligt Magdalena Andersson. Här bedöms var tionde invånare vara över 80 år 2030.

"Lider av tidstjuvar"

Kommissionen ska också titta på hur användandet av digital teknik kan utvecklas och användas för att avlasta verksamheter och höja kvaliteten och vilken hjälp glesbygdskommuner behöver med detta.

– Svensk välfärd lider av tidstjuvar, som stjäl tid från professionen, säger Ardalan Shekarabi.

Han säger att staten måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa att kommunerna har rätt förutsättningar för att klara välfärden.

Statens del i kommissionen handlar bland annat om att se över lagar och förordningar och vilka statsbidrag som genererar merarbete istället för mervärde.

Arbetet ska starta till hösten och ska avslutas senast i december 2021. Vem som ska leda kommissionen är inte färdigt än.

Under Almedalsveckan ersätter Magdalena Andersson statsministern Stefan Löfven eftersom han istället har valt att resa runt i landet för att träffa människor och besöka verksamheter.