Regeringen: Sverige ska genomföra ny folkräkning

Nu går regeringen och SD vidare med förslaget om en folkräkning i Sverige. Insatserna ska främst riktas mot utanförskapsområden och Skatteverket som utför kontrollerna ska få knacka på hos misstänka hushåll – även nattetid.
– Om Skatteverket bedömer att det är mest effektivt och att människor är hemma nattetid så är det helt upp till dem att göra det, säger Jimmie Åkesson (SD).

ANNONS

Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringens samarbete med Sverigedemokraterna, innehåller ett antal punkter som ska genomföras under mandatperioden. På torsdagsförmiddagen berättade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och finansminister Elisabeth Svantesson (M) hur man går från ord till handling kring den del av avtalet som handlar om en folkräkning.

Jimmie Åkesson säger att Sverige har en lång tradition av ordning och reda, men att det inte längre ser ut så efter många år av hög invandring.

– Vi har tappat kontrollen över vilka som bor i vårt land. Sverigedemokraterna har länge pratat om behovet av en stor folkräkning, säger han.

Ska inte knacka på alla dörrar

Ända sedan förslaget om folkräkning först lyftes har frågan om hur det ska gå till hängt i luften.

ANNONS

– Det är inte så att alla dörrar ska knackas. Senaste det gjordes en folkräkning var 1990. Då var det blanketter. Nu finns det många olika verktyg, säger Svantesson.

Totalt avsätter regeringen 500 miljoner kronor i vårbudgeten för att finansiera de verktyg hon talar om. Det handlar bland annat om riktade kontroller i områden med hög risk för felaktig folkbokföring, identitetskontroller och dataanalyser.

– Ett riskområde kan vara ett så kallat utanförskapsområde där det lever fler än officiell statistik säger att det gör, säger Åkesson.

Enligt Elisabeth Svantesson är det Skatteverket som ska avgöra var kontroller ska göras och hur de ska genomföras. Hon menar att det kan handla om dörrknackning i utsatta områden, men utesluter inte att det också kan bli tal om besök i områden med många höginkomsttagare som bor utomlands delar av året.

– Där det finns stor risk för felaktigheter ska det göras fler besök. Vi ser inte att vi kan knacka alla dörrar i Sverige, säger Svantesson.

Gryningsräder och vattenmätning

I valrörelsen föreslog Sverigedemokraterna att en en folkräkning skulle ske genom en rad olika åtgärder. Bland de insatser som nämndes fanns oannonserade gryningsräder och mätning av vatten- och elförbrukning för att se om fler verkar bo i ett hushåll än vad som uppgivits.

ANNONS

Svantesson och Åkesson utesluter i dag inga insatser, men menar att det är upp till Skatteverket att avgöra hur folkräkningen ska genomföras.

Om Skatteverket bedömer att det är gryningsräder som behövs, är du okej med det då?

– Jag tror inte Skatteverket kommer uttrycka sig på det sättet, man kommer att knacka dörr, man gör det redan i dag, man gör ofta kontroller på morgonen eller på eftermiddagen när människor är hemma, säger Elisabeth Svantesson.

Jimmie Åkesson menar i sin tur att Skatteverket ska jobba så effektivt som möjligt och utesluter därför inte att kontroller kan ske även nattetid.

– Det är upp till Skatteverket att göra det om det är bästa sättet att se verkligheten, säger han.

Skuggsamhället ska identifieras

Svantesson och Åkesson pekar på en rad problem kopplade till att vi inte har kontroll över vilka som bor i Sverige – och att man inte vet var olika personer bor. Det handlar bland annat om att kriminella kan arbeta ostört, men också att personer som på papperet är skilda och får bostadsbidrag för olika bostäder i själva verket lever ihop.

Det kan också vara så att personer som inte har rätt att visats i landet identifieras på det här sättet.

ANNONS

– Om det är så att människor som inte ska vara här är här är det ju ett sätt att hitta dem och utvisa dem. Det är inte acceptabelt att vi har ett skuggsamhälle, och ett första steg är ju att identifiera det, säger Åkesson.

LÄS MER:Rekordstort förtroendetapp för Kristerssons regering

LÄS MER:Dadgostar: Jimmie Åkesson gömmer sig under en sten

ANNONS