På torsdag tar regeringen beslut om att ge MSB i uppdrag att förbereda för att återaktivera civilplikten, meddelade statsministern Ulf Kristersson, försvarsministern Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på en pressträff på Folk och försvar i Sälen på måndagsmorgonen.
– Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt, parallellt med värnplikten, säger Ulf Kristersson.
Han säger att det här betyder att det åter finns utrymme för vapenfri plikttjänstgöring för dem som vill göra sin plikt men utföra det på ett annat sätt än i militära förband.
Civilplikten, som har varit vilande sedan 2010, och går ut på att samhället ska fungera under krig och kris. Det kan handla om sådant som räddningstjänst, barnomsorg eller sjukvård.
– Satsningarna som vi gör på det civila försvaret är väldigt viktiga också för det militära försvaret, säger Pål Jonson.
Carl-Oskar Bohlin säger att MSB först ska få uppdrag att förbereda aktivering av civilplikt inom kommunal räddningstjänst.
Det handlar om människor blir civilpliktsplacerade inom kommunal räddningstjänst.
Han säger att den kommunala räddningstjänsten inte är dimensionerad för höjd beredskap och ett väpnat angrepp.
Viktiga samhällsfunktioner
Förhoppningen är att aktiveringen ska ske under året när det gäller gruppen inom räddningstjänsten.
– Parallellt med detta pågår ett arbete med en bredare aktivering av civilplikten inom regeringskansliet, säger Bohlin.
Bohlin säger att det finns en rad exempel på viktiga samhällsfunktioner där det tidigare funnits placering genom civilplikt.
MSB får fram till 1 mars på sig att förbereda detta, därefter väntas ett regeringsbeslut, enligt Ulf Kristersson.
LÄS MER:Detta är din plikt – om kriget kommer
LÄS MER:Regeringen vill öka antalet värnpliktiga till 10 000