Socialminister Lena Hallengren (S)
Socialminister Lena Hallengren (S) Bild: Duygu Getiren/TT

Regeringen: Grönt ljus för vaccinbevis på restaurang och gym

Regeringen har under onsdagen gett grönt ljus för vaccinpass i flera olika sammanhang. Det handlar bland annat om restauranger, butiker och långväga kollektivtrafik, det rapporterar Dagens Nyheter. Nu är det upp till Folkhälsomyndigheten att fatta ett slutgiltigt beslut.

ANNONS

Regeringen har tidigare meddelat att de kan komma med besked om användningen av vaccinpass på fler ställen än i dag, exempelvis handlar det om handelsplatser, serveringsställen och för långväga kollektivtrafik, men även kultur- och fritidsställen som exempelvis gym.

Till Dagens Nyheter bekräftar socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagen att förslaget nu får grönt ljus.

– Vi ser det som en positiv möjlighet om det kan göra att vi undviker andra restriktioner eller begränsningar, säger socialminister Lena Hallengren till DN.

Under onsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att något beslut i frågan ännu inte har fattats, men att myndigheten ställer sig positiv till att regeringen möjliggör fler verktyg som kan motverka ytterligare smittspridning.

ANNONS

Den 1 december infördes vaccinbevis för offentliga tillställningar inomhus för mer än 100 personer. Det handlar om att vid exempelvis om teatrar eller idrottsevenemang som samlar många människor. Då krävs ett bevis på att man fått minst två doser covid-vaccin. Arrangörer har dock haft möjlighet att ha evenemang även utan krav på vaccinbevis, men då har de istället fått förhålla sig till begränsningar som maxantal per kvadratmeter och krav på sittplatser.

ANNONS