Statsrådsberedningens presschef Odd Guteland meddelade journalisterna utanför Rosenbad att Stefan Löfven håller presskonferens klockan 10 på torsdagen.
Statsrådsberedningens presschef Odd Guteland meddelade journalisterna utanför Rosenbad att Stefan Löfven håller presskonferens klockan 10 på torsdagen.

Regeringen dröjer med svar – besked i morgon

Efter Alliansens besked om en misstroendeförklaring väntade alla på ett besked från Stefan Löfven (S). Men efter en hel dags sittning med sina ministrar kom inget. Regeringen tiger. I stället meddelades att en presskonferens hålls på torsdagsförmiddagen.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagskvällen meddelande presschefen Odd Guteland att en pressträff kommer att hållas först klockan tio på torsdagen.

- Vi har inte bråttom med det här, säger han till journalister utanför Rosenbad.

Statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola tror att dröjsmålet kan tyda på oenighet.

- De har sammanträtt många timmar, det finns väl olika uppfattningar om vad som ska göras när regeringen diskuterar det här. Jämfört med hur långsamt vissa saker har gått med att hantera Transporstyrelsen är det ändå snabba ryck, säger hon.

ANNONS

Ingen i regeringen ville uttala sig efter mötet på Rosenbad under onsdagen.

- Det har inte varit något regeringssammanträde i dag, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Regeringen kommer att hålla sitt formella sammanträde i morgon, som brukligt på torsdagar, enligt Adriana Haxhimustafa.

Misstroendeförklaring

Startskottet för onsdagens politiska tumult och långa väntan på besked från Löfven var att Alliansen väljer att rikta en misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

- Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen, sade Jan Björklund (L) vid en pressträff.

Alliansledarna anser att hanteringen visar på allvarliga brister i ansvarstagande och i regeringskansliets informationshantering.

- Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet, sade C-ledaren Annie Lööf.

ANNONS

"Vill plocka politiska poäng"

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tycker inte det är konstigt att Löfven meddelar besked först i morgon.

- Det är klart vi som socialdemokratiskt parti bör få några timmar på oss att diskutera den här frågan, det är full rimligt, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Hon välkomnar att frågan utreds i riksdagens konstitutionsutskott.

- Det behövs en granskning internt i regeringskansliet. Men det som är anmärkningsvärt är att alliansen innan den utredning de själva begärt ska genomföras går före och genomför den här misstroendeförklaringen vilket tyder på att man vill plocka politiska poäng hellre än att utreda vad som har hänt.

"Äventyrar stabilitet"

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, är inne på samma spår.

- Man väcker ett misstroendevotum mot tre statsråd utan att invänta vare sig KU:s granskning eller den granskning som statsministern själv aviserat att regeringen ska göra. Det visar att man inte är intresserad av en seriös granskning, säger han.

ANNONS

Före detta S-statsministern Ingvar Carlsson anser att Alliansen agerar ansvarslöst och riskerar Sveriges stabilitet.

- I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den, säger han till DN.

Alliansen räknar med majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring. Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och säger sig stödja Alliansen i frågan.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är däremot ännu inte beredd att stödja Alliansens misstroendekrav mot de tre ministrarna, men meddelar på Twitter att hans parti kräver Anna Johanssons avgång.

Svåra scenarion

Den kris regeringen står inför saknar motstycke inom svensk politik, enligt statsvetare som TT har talat med. Stefan Löfven kan tvingas att offra några av sina starkaste kort.

- Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Alliansens ledare säger att det är upp till Stefan Löfven om Alliansens misstroendeförklaring mot de tre statsråden leder till att hela regeringen sätts i gungning.

- Problemet här är att regeringen har satt Sverige i gungning genom en djup och allvarlig säkerhetskris som ingen tar politiskt ansvar för, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

TT
Fakta: Så funkar en misstroendeförklaring

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring.

Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.

Minst 175 av de 349 ledamöterna måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.

Om riksdagen inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa extraval.

Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, utan att det har gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.

Källa: Riksdagen

Fakta: Riksdagens misstroendeförklaringar

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger. För att en sådan ska väckas krävs att minst 35 ledamöter enas om det.

Oktober 2015: SD lägger misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S). Alliansen lägger ned sina röster och misstroendeförklaringen röstas ned med stöd av V.

Januari 2015: SD begär misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). SD röstar för, Alliansen lägger ned sina röster och S, V och MP röstar mot.

Oktober 2002: M fick igenom en omröstning mot att S tre veckor efter valet inte kommit överens om stöd från V och MP. Röstades ned med 174–158 (17 avstod från att rösta).

Oktober 1998: M fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) mot att han inte avgått efter valet. Röstades ned med 186–82 (74 avstod från att rösta).

November 1996: M, FP, KD fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) om uttalande under ett Kinabesök. Röstades ned med 204–119 (16 avstod från att rösta).

Februari 1985: M, FP och C fick igenom en omröstning mot utrikesminister Lennart Bodström (S) om uttalande om ubåtskränkningar. Röstades ned med 182–160.

Oktober 1980: S och VPK fick igenom en misstroendeomröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldins (C) ekonomiska politik. Röstades ned med 175–174.

Källa: Riksdagen

Bakgrund: Detta har hänt

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften. Oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering KU-anmäls av Mikael Oscarsson (KD).

Den 19 juli rapporterar DN att det bland uppgifterna funnits information som möjliggör spårning och registrering av individer med hemliga adresser och skyddad identitet.

Den 21 juli öppnar oppositionen för misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Dagen därpå, den 22 juli, öppnar även Sverigedemokraterna för att väcka eller stödja en misstroendeförklaring och den 23 juli ansluter sig även Vänsterpartiet.

Efter flera informationsmöten med de inblandade ministrarna tycker Alliansen inte att de förklaringar som regeringen Löfven har fört fram håller. Den 26 juli meddelar de att de kommer väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, regeringskansliet

ANNONS