Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) blev överkörd om ålfiskestopp i riksdagens EU-nämnd. Nu måste han åka till Bryssel och driva Alliansens och Sverigedemokraternas linje i frågan. Arkivbild.

Regeringen överkörd om ålfiskeförbud

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht måste åka till Bryssel nästa vecka och driva Alliansens och Sverigedemokraternas linje. Regeringen blev överkörd i EU-nämnden om ett ålfiskeförbud.

- Det blir ett väldigt märkligt mandat, säger Sven-Erik Bucht (S) till TT.

- Sverigedemokrater, liberaler, centerpartister, kristdemokrater och moderater har enats om att svensk position ska vara att man ska skydda ålen i alla vatten, men att det ska vara ett undantag för Sverige.

Hade regeringen fått bestämma skulle Bucht ha åkt till fiskeförhandlingarna i Bryssel och drivit på för ett förbud för ålfiske i alla EU:s vatten nästa år, även de svenska. Om det inte hade gått, skulle han även ha varit beredd att stödja ett förslag från EU-kommissionen om ett begränsat skydd för ålen. Det förslaget gäller bara ål över tolv centimeter, vilket i praktiken undantar fiske i Medelhavet.

Lika med noll

Chanserna för att Sven-Erik Bucht ska kunna övertyga de andra 27 EU-länderna om att svenska ålfiskare ska undantas, i enlighet med Alliansens och SD:s vilja, tror han är lika med noll.

- Det blir nog 1–27, säger han.

Moderaternas Gunilla Nordgren motiverar Alliansens och SD:s förslag med att de vill värna det småskaliga ålfisket som sedan länge bedrivs på skånska ostkusten. Ett förbud skulle innebära ett näringsförbud, menar hon.

- Man kan ha ett förbud 2018 och 2019, och sedan kanske traditionen har försvunnit, säger hon.

Dessutom gillar inte Alliansen kommissionens undantag för glasålen, alltså den unga ålen.

- Vi tycker att kommissionen har lagt sig för typ Frankrike, medan vi skulle drabbas, säger Nordgren.

"Obegripligt"

Ålen är en akut hotad art och beståndet i Europa har minskat med 90 procent sedan 1950-talet. Jens Holm (V) anser att Alliansen och SD nu uppträder oansvarigt och oseriöst.

- För mig är det helt obegripligt hur man kan agera på det här viset, säger Holm.

Han anser inte att EU-kommissionens förslag är perfekt, men det är ändå ett konkret förslag för att rädda ålen.

- Det är det mest realistiska förslaget som har funnits på åratal. Att då kräva undantag för svenska fiskare, menar jag inte är trovärdigt. Det är dumheter.