42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök, anser Västmanlands tingsrätt.
42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök, anser Västmanlands tingsrätt.

Rätten: Båda åtalade skyldiga till mord

42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök på sina föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga. Hon har också anstiftat till mord på sin make och begått ytterligare en lång rad allvarliga brott, anser Västmanlands tingsrätt. Rätten anser också att hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi är skyldig till mordet på fadern.

ANNONS
|

Johanna Möller anses vara skyldig till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma i en sommarstuga utanför Arboga förra sommaren, enligt Västmanlands tingsrätt. Rätten anser också att hon gjort sig skyldig till anstiftan till mord på sin make, som hittades död i vattnet vid stugan sommaren dessförinnan.

Hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt mordet och mordförsöket på föräldrarna och tingsrätten bedömer bevisningen mot honom som så stark att han ska anses vara skyldig.

Inte en dom

Beslutet i tingsrätten är inte en dom, utan underlag till ett beslut om att de åtalade ska genomgå rättspsykiatriska undersökningar. Rättsexperten Sven-Erik Alhem säger dock att beskedet från tingsrätten väger tungt.

ANNONS

- I princip kan man säga att skuldfrågan är avgjord. Nu är det påföljdsfrågan som gäller.

Jessica Wenna är en av de två åklagare som har lett åtalet mot Möller. Hon är mer försiktig i sin värdering av rättens beslut. Hon konstaterar att tingsrätten för det aktuella beslutet bara hade att ta ställning till om bevisningen i målet var trovärdig, medan det krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att de åtalade är skyldiga för att de också ska dömas.

- Men de skriver att bevisningen är övertygande och det är ju en stark skrivelse, säger hon.

Förnekar brott

Johanna Möllers försvarare, advokat Amanda Hikes, vill vänta på domen innan hon kommenterar tingsrättens beslut, men hon poängterar att Johanna Möller genom hela processen har sagt sig vara oskyldig.

- Min klient har hela tiden förnekat varje inblandning och hon håller inte med om att det övertygande bevisning, säger hon.

ANNONS

Flera experter som TT har talat med anser att bevisningen i det ärende som gäller mord och mordförsök på Möllers föräldrar är god, medan omständigheterna kring makens död fortfarande inte är helt utredda. Under rättegångens sista dag ifrågasatte Amanda Hikes huruvida åklagarna ens hade lyckats bevisa att mannen blev mördad.

- Det finns ingen bevisning som visar hur dödsfallet har gått till. Det finns ingen bevisning mot min klient i någon del, den bevisning som finns gäller den medåtalade, säger Hikes.

Fler brott

Rätten finner det också troligt att Möller är skyldig till en rad i sammanhanget mindre allvarliga brott.

De rättpsykiatriska undersökningar som Johanna Möller och Mohammad Rajabi nu ska genomgå väntas ta runt fyra veckor. Först sedan undersökningarna är slutförda kan tingsrätten meddela domar och eventuella påföljder.

TT
Fakta: Anses skyldig till samtliga brott

Västmanlands tingsrätt skriver i sitt beslut att ex-pojkvännen Mohammad Rajabi har gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

Den 42-åriga Johanna Möller har gjort sig skyldig till anstiftan av mord den 7-8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

Hon anses också skyldig till ett fall av stämpling till grov misshandel, några fall av stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

ANNONS