Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs bränner en Koran på Frölunda torg under lördagen.
Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs, har ansökt om att få manifestera i Trollhättan. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Rasmus Paludans ansökan om manifestation i Trollhättan avslås

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan lämnade in en ansökan om att få manifestera i Trollhättan under valborgshelgen. Men nu står det klart att polisen avslår hans ansökan.

ANNONS
LocationTrollhättan||

På onsdagsmorgonen skickade dansk-svenska politikern Rasmus Paludan en ansökan till polismyndigheten om att få manifestera på Kronogården i Trollhättan eller var som helst i Trollhättan, på lördag, klockan 11–14.

Paludan leder det högerextrema och islamfientliga partiet ”Stram kurs”, som han kommer att ställa upp i svenska valet med. Han har blivit uppmärksammad för flera koranbränningar under sina manifestationer, senast under påskhelgen vilket ledde till kraftiga motreaktioner och upplopp där ett stort antal poliser skadades i kravallerna på olika platser i Sverige.

Paludan beskriver i sin ansökan tillställningen som ett valmöte för Stram kurs Sverige där han som riksdagskandidat ska berätta om sin politik och kritisera islam.

ANNONS

Enligt Paludan ska de som manifesterar vara två till fem personer och de ska ha med sig megafon, tändare och böcker. Han skriver också i ansökan till polisen att det nog är nödvändigt att kalla in specialutbildade poliser till hans manifestation, för att skydda honom från att bli dödad.

Men på onsdagsförmiddagen meddelade polisen via sin hemsida att de avslår Paludans ansökan. Motiveringen till att inte bevilja den allmänna sammankomsten uppges vara att Paludans ansökan kommit in för sent i förhållande till datumet han ansökt för.

Paludan kan överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten, skriver polisen på sin hemsida.

Den högerextreme politikern har tidigare fått avslag på en ansökan om en allmänsammankomst i Borås den 29 april.

ANNONS