Den rörliga MR-kameran kan köras in i operationssalen under pågående operation, vilket gör att den nedsövda patienten inte behöver flyttas. Den tunga kameran körs in med hjälp av en räls i taket.
Den rörliga MR-kameran kan köras in i operationssalen under pågående operation, vilket gör att den nedsövda patienten inte behöver flyttas. Den tunga kameran körs in med hjälp av en räls i taket.

Rörlig MR-kamera i unik operationssal

Varför flytta patienten, när man kan flytta utrustningen i stället? Med bland annat en rörlig MR-kamera hoppas Sahlgrenska på både färre och säkrare operationer.

ANNONS
|

Operationen är nästan klar. Kirurgen är färdig med sitt arbete och allt det synliga av hjärntumören är bortopererat.

I vanliga fall hade det varit stopp här. Patienten hade rullats ut ur salen och vid ett senare tillfälle undersökts med magnetkamera (MR) för att se om operationen hade lyckats.

Men den nya så kallade hybridsalen, den första i sitt slag i Sverige, lägger till ett nytt och efterlängtat moment för hjärnkirurgerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tack vare den rörliga MR-kameran går det framöver att få resultaten redan under pågående operation.

- Det är flera stora fördelar. Till exempel kan vi direkt operera vidare om det skulle behövas och slippa göra en ny operation senare, säger Daniel Nilsson, som är överläkare och neurokirurg.

ANNONS

- Men vi får också en ökad säkerhet genom att vi kan undvika att ta bort för mycket vävnad.

Som science fiction

Till genrepet inför premiären har en frisk kvinna ställt upp som frivillig patient. Hon ligger på operationsbordet, väl inbäddad i gröna dukar och med huvudet fastspänt i en skruvstädsliknande konstruktion.

- Huvudet sitter normalt också fast med piggar i skallbenet, men det kan vi förstås inte göra under simulationen, förklarar Daniel Nilsson.

Att en MR-kamera är flyttbar låter kanske inte så märkvärdigt. Men bara kameran väger omkring sju ton och utrustningen som behövs för att manövrera längs rälsen i taket väger ytterligare lika mycket. Det gör att de rörliga MR-kamerorna är väldigt sällsynta än så länge.

Det ser ut lite som en science fiction-film när den blanka metallporten öppnas och den stora magnetkameran sakta körs in i operationssalen och snart omsluter patienten. Dessförinnan har all utrustning utom narkosapparaten flyttats till behörigt avstånd, bakom tydliga linjer i golvet som anger säkerhetsavståndet till den starkt magnetiska kameran.

ANNONS

Snart dyker de första bilderna av patientens hjärna upp på skärmen i ett rum bredvid, där en radiolog i realtid granskar dem.

- Vi kan titta direkt och jämföra med de gamla bilderna. Vi kan då se eventuella komplikationer och blödningar till exempel, berättar Birgitta Leiram, överläkare i radiologi.

- Men huvudsyftet är att se om man har fått bort det som man ville få bort. Vi strävar efter att få ett så optimalt operationsresultat som möjligt direkt.

Räddar liv

Den rörliga MR-kameran är en del i en större satsning på hybridsalar på Sahlgrenska. I en närliggande operationssal finns exempelvis en så kallad angiorobot, en roterande röntgenmaskin längst ut på en stor robotarm, som kan användas vid leverkirurgi med mera.

Dessutom är en avancerad traumaenhet på samma våningsplan på gång. Planen är att patienter ska kunna köras direkt från ambulansen upp till avdelningen, där en operationssal och en sal för datortomografi ligger vägg i vägg.

ANNONS

- Grundtanken är att vi ska kunna hantera väldigt många olika situationer på samma plats, säger verksamhetschefen Christina Svärd.

- Det är ett väldigt starkt utvecklingsmål för oss, att utveckla tekniker som ökar säkerheten för patienterna och i förlängningen kan rädda ännu fler liv.

TT
Fakta: Exempel på bildtekniker inom vården

MR: Magnetisk resonanstomografi, i dagligt tal magnetkamera. Tekniken använder magnetfält och radiovågor för att skapa bilder av kroppens olika organ. Används bland annat vid sjukdomar i hjärnan, diskbråck och tumörer, men också vid knä- och muskelskador. Magnetfältets styrka mäts i enheten tesla. De flesta MR-kameror inom vården ligger i dag på 1,5 tesla, medan Sahlgrenskas nya rörliga kamera ligger på 3 tesla.

Röntgen: Olika metoder där röntgenstrålning används för att avbilda delar av kroppen. Konventionell röntgen används exempelvis för att upptäcka benbrott och andra skelettskador, samt vid mammografi. Röntgen används också vid datortomografi (på engelska förkortat CT), det vill säga skiktröntgen för att upptäcka till exempel tumörer eller hjärnblödningar.

Ultraljud: Högfrekventa ljudvågor som skickas in i kroppen och studsar tillbaka. Ljudet omvandlas till en rörlig bild av organ och vävnader. Används bland annat för undersökningar av hjärtats funktion och för fosterdiagnostik vid graviditet.

Källor: Sahlgrenska universitetssjukhuset och Nationalencyklopedin.

Fakta: Miljardsatsning för Sahlgrenska

De så kallade hybridsalarna, det vill säga operationssalar som kombineras med olika tekniker för bilddiagnostik, är sista etappen av Sahlgrenska universitetssjukhusets nya bild- och interventionscentrum som invigdes i fjol.

De första av de hittills fyra planerade hybridsalarna börjar att användas under måndagen.

Utöver operationssalarna finns bland annat en cyklotron i det nybyggda huset. Cyklotronen, 20 ton tung, installerades innanför två meter tjocka betongväggar 2015, och gör att sjukhuset kan tillverka olika former av radioaktiva ämnen för exempelvis avancerad diagnostik och strålbehandling.

När alla verksamheter är i gång kommer omkring 600 personer att arbeta i åttavåningshuset.

Totalt har satsningen kostat omkring två miljarder kronor, varav byggkostnaden ligger på 1,2 miljarder och utrustningen på omkring 800 miljoner kronor.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS