Man kan lämna pandemin delvis bakom sig, men inte helt och hållet, menar Magnus Gisslén: ”Pandemin är ju inte riktigt över, även om vi lever annorlunda, och vi måste fortfarande vara vaksamma på vad som händer för det vet vi inte riktigt ännu”.
Man kan lämna pandemin delvis bakom sig, men inte helt och hållet, menar Magnus Gisslén: ”Pandemin är ju inte riktigt över, även om vi lever annorlunda, och vi måste fortfarande vara vaksamma på vad som händer för det vet vi inte riktigt ännu”. Bild: Karl Jansson

Professorn om coronaläget: "Vi har flockimmunitet nu"

Sverige har nu en flockimmunitet mot covid-19, menar professor Magnus Gisslén. Tre år in i pandemin tänker han att man delvis kan lämna tankarna på viruset bakom sig.
– Så småningom handlar det om att ha infektionen upprepade gånger, säger han i GP:s Nyhetsshowen.

ANNONS
|

Efter en kraftig smittotopp kring jul och nyår minskade smittspridningen av covid-19 drastiskt. Sedan dess har smittan inte fått någon ny kraftig fart.

– Vi har en flockimmunitet nu och det är därför vi inte har någon större spridning, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, i Nyhetsshowen.

Vaccin bidrog till immuniteten

Begreppet flockimmunitet var omdebatterat i början av pandemin, och innebär att en stor andel av befolkningen har utvecklat immunitet mot en sjukdom. Nu har smittspridningen minskat, samtidigt som färre än tidigare blir sjuka tack vare immuniteten och att omikronvarianten som sprids är mildare.

– Om vi inte hade fått ett vaccin – vilket inte var självklart – så hade det tagit en tid och sedan blivit en flockimmunitet. Det är på det sättet som en pandemi försvinner – den går egentligen inte att stoppa på något annat sätt, säger Magnus Gisslén och fortsätter:

ANNONS

– Man kan bromsa den, och som tur var fick vi ett vaccin till den här bromsningen. Det gjorde att inte så många blev svårt sjuka, som det hade kunnat bli annars.

Blir mer sjuk av vanlig förkylning nu

Under vintern har andra sjukdomar, som RS-virus och influensa, fått spridning vid sidan av covid-19 efter att spridningen av dem varit begränsad tidigare under pandemin. Även andra sjukdomar har under vintern börjat spridas igen.

– En del blir mer sjuka av vanliga förkylningar nu än vad man blev tidigare. Man har inte immuniteten på samma sätt.

Finns fler typer av coronavirus

Den 11 mars har det gått tre år sedan Världshälsoorganisationen, WHO, förkunnade att pandemin börjat. Covid-19 kommer att finnas kvar och få nya toppar, tror Magnus Gisslén.

– Sedan kommer det sannolikt att bli en säsongssjukdom, med fler fall under vinterhalvåret, på samma sätt som med andra coronavirus, säger Magnus Gisslén.

Han menar att det är viktigt att vara vaksam på sjukdomens utveckling, men tror att vi delvis kan lämna pandemin bakom oss nu.

– Vi har fyra andra coronavirus som sprider sig varje år, och sannolikt blir det på samma sätt med det här coronaviruset – att det blir som en förkylning, och att den under en period blir lite allvarligare men att den efter ett antal år blir lindrigare. Nu i början är vaccinationerna viktiga, men så småningom handlar det om att ha infektionen upprepade gånger.

ANNONS

LÄS MER:"Kan jobba med lätt snuva och kliande hals"

LÄS MER:Vårdpersonal ska inte längre testas för covid-19

LÄS MER:Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

ANNONS