President Zelenskyj talade till svenska riksdagen

På torsdagen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett tal till Sveriges riksdag.

ANNONS
|

Vid 11-tiden på torsdagen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tal till riksdagen via länk. Zelenskyj har tidigare talat till bland annat EU-parlamentet och USA:s kongress. Då har han dels tackat för stödet från väst, dels vädjat om mer stöd.

– Det är naturligtvis viktigt att många av världens beslutsfattare får höra direkt från honom om situationen och vilka önskemål som finns från den ukrainska statsledningens sida i det här läget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till nyhetsbyrån TT.

Sverige har redan skickat bland annat 5 000 pansarskott till Ukraina och under onsdagen meddelade försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige ska skicka ytterligare 5 000 pansarskott samt utrustning för minröjning.

ANNONS

Det har nu gått en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari. Kriget har drivit miljontals människor på flykten och såväl militärer som civila har dödats.

Tacksam för Sveriges stöd till Ukraina

Strax efter klockan elva på torsdagsförmiddagen, något försenad, inledde Volodymyr Zelenskyj sitt tal till Sveriges riksdag.

– Den blåa och gula flaggan är förmodligen den mest populära flaggan i världen idag för den representerar frihet. Tillsammans med Sverige som också har samma färger på flaggan står vi för frihet. Jag är mycket tacksam för Sveriges stöd till Ukraina, säger Zelenskyj.

– Det har aldrig tidigare varit en så mörk månad sedan andra världskriget. Listan på döda människor räknas i tusentals. Ryska styrkor gör ingen skillnad på civila och militära mål. De attackerar byggnader, skolor och sjukhus, fortsätter han.

Han påminner om att Sverige inte kan känna sig säkert mot Rysslands aggression.

– Alla grannländer till Ryssland är i fara nu, vilket också innebär att ni är i fara då det bara är ett hav mellan Ryssland och Sverige. De vill förstöra friheten och freden i Europa. Detta är en fråga för den europeiska säkerheten, säger Zelenskyj.

Han tackar Sverige för stödet till Ukraina.

– Sverige var en av de första som kom med stöd till Ukraina och ert stöd är baserat på gemensamma grundvärden om frihet. Vi är tacksamma för detta. Sverige stödjer sanktioner men om sanktionerna ska hjälpa måste nya sanktioner komma mot rysk olja, säger Zelenskyj och tackar också Sverige för vapnen som Sverige har skickat till Ukraina.

ANNONS

Vill ha hjälp med att bygga upp landet igen

– Alla dessa krigsbrott som sker nu måste straffas. Jag vet att tillsammans kommer vi vinna och skapa fred och Ukraina kommer att behöva byggas upp på nytt. Jag välkomnar svenska arkitekter och svenska företag att hjälpa oss i återbyggandet av Ukraina, säger Zelenskyj.

Han avslutar sitt tal med de nu berömda orden:

– Ära till Ukraina.

ANNONS