Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker i Region Stockholm vill ha ett nytt avtal, som i praktiken kan stänga ute Kry från 1177. Arkivbild.
Politiker i Region Stockholm vill ha ett nytt avtal, som i praktiken kan stänga ute Kry från 1177. Arkivbild. Bild: Gustaf Månsson/SvD/TT

Politiker vill stänga ute Kry från 1177

Kry kan stängas ute från 1177, trots vårdbolagets köp. Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill se ett nytt avtal som betonar "oberoende vård".
Samtidigt öppnar politikerna upp för att driva telefonrådgivning i egen offentlig regi.

I januari stod det klart att vårdbolaget Kry köper Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. Affären som rör 1177 Vårdguiden mötte genast skarp kritik. Bland annat varnade Svensk förening för allmänmedicin för snedvriden konkurrens.

I en skrivelse till dagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden, skriver politikerna att de vill ha ett nytt avtal, som i praktiken kan stänga ute Kry. Att leverantören har ”en tydlig oberoende ställning” är ett nytt krav som lagts till, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av skrivelsen.

Om det nya kravet innebär att 1177:s telefonrådgivning inte kan drivas i privat regi ska den i stället drivas offentligt, står det vidare i skrivelsen.

"Telefonrådgivningen hos 1177 är en viktig kanal in till vården. När sjukvårdssystemet förändras behöver också invånarnas kontaktvägar utvecklas. Vi ska säkerställa att vi även i fortsättningen har en hög medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och stort förtroende för tjänsten. Vi ska också måna om att tjänsten står neutral mellan olika vårdgivare", säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i ett pressmeddelande.

TT har varit i kontakt med Kry som avböjer att kommentera.

Ella Käck/TT