Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centerns partiledare Annie Lööf kommenterar dagens NMR-demonstration i Göteborg. Arkivbild.

Politiker berömmer polisens arbete

Polisen får mycket beröm för sitt arbete vid nazistdemonstrationen i Göteborg. "Jag är stolt över polisens arbete i Göteborg i dag", skriver statsminister Stefan Löfven (S) på sin Facebooksida.

Löfven fortsätter att ge insatsen beröm: "Tillsammans med tusentals beslutsamma medborgare drogs en tydlig gräns mot nazisterna. Polisen klarade samtidigt att hålla isär nazister och våldsamma motdemonstranter", skriver han.

Statsministern är inte den ende som ger polisen komplimanger. Justitieminister Morgan Johanson (S) har framfört regeringens uppskattning till både rikspolischefen Dan Eliasson och regionpolischefen Klas Friberg, skriver han på Facebook:

"Jag har under dagen noga följt utvecklingen i Göteborg. Polisen har haft en svår uppgift, men man har varit väl förberedd, rätt utrustad och tillräckligt bemannad. Poliserna har genomfört sitt svåra arbete på ett mycket förtjänstfullt sätt. Svensk polis gör mig stolt idag."

Lööf: Polisen stod upp

Centerledaren Annie Lööf hör även hon till dem som ger polisen överbetyg:

- När nazister marscherar på våra gator är det viktigt att vi är många som står upp för anständigheten, rättsstaten och demokratin. Det har polisen gjort i dag och det har tusentals demonstranter gjort på ett fredligt och icke våldsamt sätt, säger hon till TT.

Annie Lööf hyllar polisens agerande och tycker att de "använt de verktyg som finns för att mota denna, som det blev, våldsamma demonstration".

"Tack till polisen"

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad framför i en kommentar till TT sitt tack till de poliser som "upprätthållit vår trygghet och demokrati".

"Polisen har gjort en oerhörd fin insats sett till helheten och även hur de hanterade NMR:s agerande och stundtals hotfulla aktioner bland annat mot journalister på plats. Allt detta får vi nu analysera inför våra kommande samtal som regeringen inbjudit till om ett par veckor."

"Stå upp för friheten"

På många håll talar man också om vikten av att bekämpa antidemokratiska rörelser som NMR.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett inlägg på Facebook att hon och regeringen "ser med stor oro på utvecklingen både här hemma och i världen, och vår del i kampen mot de här yttringarna är orubblig".

"Justitieministern har börjat en process för att reda ut om vi har de lagar och regler som krävs för att lösa det samhällsproblem som dessa extremister utgör."

Liberalernas ledare Jan Björklund uppmanar i ett videoinslag på Liberalernas Twitterkonto till att "stå upp för friheten, och stå upp mot nazismen".

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kallar i ett tal på partiets kommundagar i Malmö NMR för "en terrorgrupp".

- De är ett hot mot människor här och nu, säger han.