Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen söker igenom parkeringsplatsen nära polishuset i Uppsala. En person är anhållen efter att en handgranat exploderat.

Poliskälla: Handgranaten kastades mot poliser

Polisen utreder en explosion på en parkering nära polishuset i Uppsala. Det var en handgranat som detonerade. Enligt poliskällor till TT studsade den snett och det var bara ren tur att den inte sprängdes intill poliser i närheten.

Vid 23-tiden på måndagen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

- Det finns mycket som tyder på att gårdagskvällens explosion var riktad mot polisen, säger regionpolischefen Carin Götblad, rapporterar flera medier.

- Det var mycket folk i rörelse, både boende och polispersonal, det var en ren slump att ingen skadades.

Götblad uttalade sig om sprängningen vid en presskonferens på tisdagen om polisen region Mitts arbete mot grov och organiserad brottslighet.

En handgranat

Ingen person kom till skada, men polisen bedömer att det funnits en synnerligen stor risk för personskador och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Enligt poliskällor som TT har talat med var det en handgranat som detonerade och några poliser befann sig vid platsen. Polisen bekräftade uppgifterna sent på eftermiddagen.

- Den tekniska undersökningen tyder på att det var en handgranat som exploderade, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen region Mitt.

Hon säger att poliser befann sig i närområdet, i anslutning till polishuset vid händelsen.

Studsade snett

Mellan polishuset och platsen går en järnväg. Bilarna som skadades stod parkerade utanför ett parkeringsgarage invid en banvall. Inget av de fordon som påträffades med skador efter smällen är polisfordon.

Bombskyddsgruppen har varit på platsen under natten.

TT:s källor säger att handgranaten uppenbart kastades mot poliserna men att den studsade i en kontaktledning eller stolpe och därför landade på en banvall i stället för närmare poliserna.

Polisen i stabsläge

En 20-årig man är anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han har förhörts under dagen.

- Han förnekar brott, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.

Med anledning av explosionen har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

- Det innebär att vi har en särskild organisation för utrednings- och säkerhetsåtgärder gällande det här brottet. Det beror dels på omfattningen, dels på att vi behöver låna in personal från andra enheter och regioner, säger Lisa Sannervik, presskontakt vid polisen i region Mitt.

TT har sökt rikspolischef Dan Eliasson. I en skriftlig kommentar säger han:

"Den här utredningen är fortfarande i ett tidigt skede. Men om det är ett medvetet angrepp mot polisen är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer att slå tillbaka kraftfullt mot de som attackerar polisen. Polisregion Mitt kommer att få nationellt stöd för att klara upp det här grova brottet".