Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anledningen till att de flesta fotgängare körs på av ett motorfordon, är för att de inte syns.  Bild: Bertil Ericson / TT
Anledningen till att de flesta fotgängare körs på av ett motorfordon, är för att de inte syns. Bild: Bertil Ericson / TT

Polisens uppmaning – använd reflex i trafiken

Mörker, svart asfalt, svarta kläder och inga reflexer – kan vara en dödlig kombination. Risken att bli påkörd ökar markant när man inte syns i mörkret. Men det finns en billig livförsäkring - använd reflex.
– Det är skillnad mellan liv och död, och är livsviktigt, säger Håkan Klingborg vid polisens trafiksektion.

Vi har nu gått in i den mörka årstiden, där det blir becksvart redan på eftermiddagen. Solen går upp allt senare och ner allt tidigare. Enligt NTF sker 40 procent av trafikolyckorna där gångtrafikanter är inblandade när det är mörkt.

Håkan Klingborg, gruppchef på polisens trafiksektion i Göteborg, säger att när det kommer till fotgängare med mörka kläder är det i princip noll synlighet.

– Det absolut vanligaste på större vägar och i tätbebyggda områden är att man inte har reflexer, det är klassiskt. Man tror att man syns i tätbebyggda områden där det finns belysning, men du ser bilarna, men de ser inte dig, säger Håkan Klingborg.

Håkan Klingborg är gruppchef på polisens trafiksektion i Göteborg. Han uppmanar till att använda reflex så här års. Det är skillnad mellan liv och död säger han.
Håkan Klingborg är gruppchef på polisens trafiksektion i Göteborg. Han uppmanar till att använda reflex så här års. Det är skillnad mellan liv och död säger han.

Flest olyckor sker i tätbebyggda områden där fotgängare och bilar oftast möts. 38 fotgängare dog mellan 2015 till augusti 2019. Sen var det 66 allvarliga olyckor mellan fotgängare och motorfordon, samma tid, och 264 var måttliga.

– Kör du i 70 kilometer per timma kör du på personen i princip i samma ögonblick du ser personen - för det är en sekunds reaktionstid, och sen ska du hinna stanna. Har du reflex syns man på 150 meter i halvljus, då har man lång tid på sig att stanna.

Använd reflex

Enligt Håkan Klingborg finns det en sak som kan förhindra olyckorna - det är att bära reflex.

– Det är skillnad mellan liv och död, och är livsviktigt. Och är en billig livförsäkring.

Han menar att kör man i 30 kilometer per timma - överlever åtta av tio, men kör man 50 i kilometer per timma - dör däremot åtta av tio, så stor skillnad gör de 20 kilometerna.

Några som är mycket bättre på att se till att synas i trafiken, är de som cyklar varje dag menar han.

– De har lampor både bak och fram och reflexväst. Kör man elsparkcykel ska man också använda reflex för att synas i mörkret.

Reflexen ska hänga på höger sida på kroppen och sitta lågt för att synas. Reflexen är färskvara och håller inte hur länge som helst, NTF anser att man ska byta ut dem varje år.