En färsk hovrättsdom är polisens nya vapen för att få stopp på streetrace, illegala biltävlingar på allmän väg. Arkivbild.
En färsk hovrättsdom är polisens nya vapen för att få stopp på streetrace, illegala biltävlingar på allmän väg. Arkivbild.

Polisens nya tuffa vapen mot streetrace

En färsk hovrättsdom är polisens nya vapen för att få stopp på streetrace – illegala biltävlingar på allmän väg. Domen innebar att en ombyggd bil, som värderas till närmare 300 000 kronor, ska förverkas.

ANNONS
|

Polisen har haft svårt att stoppa de olagliga tävlingarna. Men en framgång kom förra hösten då en dom från Södertorns tingsrätt ledde till att en beslagtagen bil förverkades. Nyligen fastställdes domen i hovrätten, skriver lokaltidningen Mitti.

Även om det inte är känt vem som har kört den ombyggda bilen finns det bilder och filmer som visar att den kan ha använts vid upp till 20 olika olagliga streetrace. Bilägaren berättade i hovrätten om att det funnits en snarlik bil i det garaget han använde och att det kan vara den som medverkat i flera av tävlingarna. Men det resonemanget godtog inte hovrätten, skriver Mitti.

ANNONS

Polisen avvaktar nu att domen ska vinna laga kraft.

- Den mest påtagliga effekten är att vi inte längre kommer behöva jaga de här bilarna och utsätta oss själva, förarna och tredje man för fara, säger Johan Siverland, inspektör vid lokalpolisområde Huddinge, till TT.

I stället kan polisen genom egna spaningsinsatser eller genom sociala medier få fram vilka bilar som deltar ofta i tävlingarna för att senare beslagta dem.

Bilägaren har ännu inte bestämt om domen ska överklagas.

- Vi ska träffas nästa vecka för att diskutera frågan, säger bilägarens advokat Peter Ataseven till TT.

TT
ANNONS