Enligt Stöldskyddsföreningen så är båtstölder ofta beställningsjobb och många gånger  skickas den stulna båten snabbt utomlands. Arkivbild.
Enligt Stöldskyddsföreningen så är båtstölder ofta beställningsjobb och många gånger skickas den stulna båten snabbt utomlands. Arkivbild. Bild: Stefan Karlsson

Polisen varnar för ökade båtstölder

Med höstmörkrets intåg ökar båtstölderna, och polisen uppmanar nu landets båtägare att vara extra vaksamma.
– Drygt 80 procent av alla båtar som stjäls hittar vi igen – fast utan motor, säger polisen Rino Carlsson.

ANNONS
|

Efter sommaren brukar polisen se en markant ökning av stölder av båtar och båtmotorer.

Enligt polisen Rino Carlsson, som arbetar som nationell samordnare på sjöpolisverksamheten, så stjäls det, i Sverige, årligen båtar och båtmaterial till ett värde av 300 miljoner kronor.

– Det är en riktig industri, säger han.

Runt 300 anmälda brott i Västra Götaland

Brottsstatistiken för 2021 ser ungefär ut som den för 2020 i Västra Götaland: Totalt omkring 80 motorstölder registrerades under juni och juli och runt 300 anmälda brott om man räknar med hela båtstölder och stölder av ägodelar från båtar.

Augusti är inte över än, men ingenting talar för att stölderna avtar.

ANNONS

– Ibland kan det visa sig att motorstölder går ner, men då sker det fler stölder från båtar, bland annat gps:er och så vidare, säger Rino Carlsson.

LÄS MER:Explosionsartad ökning av båtstölder – många av dem i norra Bohuslän

Kör båten till ”slaktplatsen”

Enligt Stöldskyddsföreningen så är båtstölder ofta beställningsjobb och många gånger skickas den stulna båten snabbt utomlands. Men polisen Rino Carlsson förklarar att man ofta återfinner stulna båtar, men inte dess motorer.

– Man stjäl båten för motorn, men det är svårt att få loss en motor vid en båtklubbslokal. Man stjäl båten och kör den till vad vi kallar slaktplatsen. Där mekar man och gör jobbet.

Vad kan man som båtägare göra för att skydda sig?

– Det vi inom polisen trycker på, det som fungerar, det är båtsamverkan. Fungerar som en grannverksamhet, fast för båtar; man har ett sällskap, ser efter varandras båtar och informerar om ifall det händer något i området, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen spårsändare eller lås som gör så att du kan sova säkert om natten, men det är ett bra komplement.

LÄS MER:Kustbevakningen tvingas dra ner bemanningen – saknar pengar

ANNONS