Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Sent på onsdagskvällen sköts en polisman i 35-årsåldern till döds på öppen gata i Biskopsgården. På fredagsmorgonen tog åklagare över som förundersökningsledare och enligt en källa till GP finns det misstänkta i ärendet.
– Ja, det finns misstänkta. Men det betyder inte automatiskt att de skulle vara frihetsberövade. De skulle även kunna vara anhållna i frånvaro.

ANNONS

Några poliser befann sig på Höstvädersgatan i Biskopsgården på onsdagskvällen och pratade med ett par personer då de plötsligt blev beskjutna.

En polisman, som arbetade som områdespolis, träffades och fördes till sjukhus. Hans skador var dock så svåra att hans liv inte gick att rädda.

Det bekräftade polisen strax före klockan tre natten till torsdagen.

Den mördade polismannen, som var i 35-årsåldern, uppehöll sig i Biskopsgården tillsammans med en kollega i rent bevakningssyfte. De färdades på civila mopeder för att snabbt kunna röra sig i området.

Särskild händelse

De ska ha stannat för att snacka med några personer i området då de utsattes för en så kallad drive-by-attack. Förbipasserande tog upp vapen och sköt mot gruppen – och försvann sedan snabbt. Källor berättar för GP att polisen var uniformerad.

ANNONS

Kort efter larmet gick polisen upp till särskild händelse vilket innebär att man kan ta in extra polisresurser från hela regionen. Ett stort område i Biskopsgården spärrades av och febril aktivitet pågick under natten, bland annat med dörrknackning och vittnesförhör. Flera hundpatruller sattes in i jakten på spår efter gärningsmannen. Polisen gick också igenom film från övervakningskameror längs det som skulle kunna vara en flyktväg.

Avspärrningarna kring brottsplatsen var under natten mot torsdagen omfattande, medan polisen sökte efter fynd i området. På torsdagseftermiddagen hade dock alla avspärrningar vid torget hävts.

En del av polisens undersökningar fokuserades på ett skogsområde en knapp kilometer från brottsplatsen under torsdagskvällen.

Vid 17-tiden på torsdagen samlades ett tjugotal poliser på platsen för att söka igenom ett större avspärrat område i terrängen. Vad som föranlett polisens intresse för området är dock oklart.

20 personer frihetsberövade

Enligt en källa till GP finns det misstänkta i ärendet under fredagseftermiddagen.

– Ja, det finns misstänkta. Men det betyder inte automatiskt att de skulle vara frihetsberövade. De skulle även kunna vara anhållna i frånvaro.

Under fredagsförmiddagen lämnade polisen över ansvaret för utredningen till åklagare.

Innebär det att ni nu har frihetsberövat misstänkta i ärendet?

– Jag kommentarer inte det i dagsläget, svarar kammaråklagare Ulrika Åberg.

ANNONS

Det brukar i normalfallet innebära att någon eller några misstänkta gripits, att utredningen nått upp till åtminstone skälig misstanke.

Ulrika Åberg vill inte uttala sig om situationen i det nu aktuella ärendet.

– Men jag kan ju säga att det skulle finnas flera orsaker till att en åklagare kopplas in. Jag har en hel lista här på sådana skäl. Det kan röra vissa typer av utredningsåtgärder. Det finns många olika varianter att förhålla sig till, säger Åberg.

Direkt efter mordet frihetsberövades 20 personer. Ingen av dem är dock delgiven misstanke.

– Vi fortsätter med dörrknackningarna i området som pågått sedan detta inträffade. Vi fortsätter med att hålla förhör. Vi fortsätter med att granska, analysera och prioritera de uppgifter som kommer in. Vi är fortfarande intresserade av folk som gjort iakttagelser, summerar Ulrika Åberg.

Oklart motiv

Bakgrunden till skjutningen är också den oklar i nuläget. En teori man utreder är om det var en felskjutning, då det inledningsvis inte finns några tydliga indikationer på att det var polisen som var den tänkta måltavlan:

– Det mest sannolika just nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Han fortsätter:

– Skjutningen bär signaturen av en skjutning mellan kriminella nätverk. Det är inte normalfallet i gängskjutningar att man riktar sig mot poliser.

ANNONS

Polisen ska ha stått och pratat med personer när han besköts. Skulle det kunna vara riktat mot dem?

– Så skulle man kunna tänka sig, säger Nord.

Kommissarie Teodor Smedius är biträdande kommenderingschef för skottlossningen.

Han är också inne på linjen att det kan ha rört sig om en felskjutning:

– Vi jobbar med de fakta vi har och så gör vi sannolikhetsbedömningar. Motivbilden är oklar, men det vi ändå ser som mest sannolikt är att dådet på något vis hänger ihop de skjutningarna vi haft i kriminella miljöer. Och utifrån detta tror vi inte att polismannen ska ha varit huvudmålet, konstaterar Teodor Smedius.

”Gjort mer än 200 förhör”

Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen, bekräftar för P1-morgon att tomhylsor från ett skjutvapen har hittats på platsen.

– De är skickade til NFC för analys. Analysen pågår, men vi har fått svar från NFC som vi tar in i förundersökningen, säger han till P1.

Han berättar också att bilden kring vad som hände den aktuella kvällen fortsätter att klarna kontinuerligt, och att den har förändrats sedan torsdagen.

Övervakningsfilmer från området ska också analyseras.

Irriterade på polisens arbete

Det är ingen hemlighet att kriminella element i Biskopsgården varit irriterade på polisens arbete och på det faktum att många ledande individer gripits, häktats och dömts under de senaste månaderna.

ANNONS

Bland annat sitter hela kärnan i A-falangen från Södra Biskopsgården innanför lås och bom efter mordet i Gamlestaden i maj i fjol.

Polisen har även beslagtagit många skjutvapen i stadsdelen och stora kvantiteter narkotika, främst cannabis.

Just nu är det främst två gäng som betraktas som aktiva, dels Södra Yngre (en undergrupp till A-falangen) och Nya Norra, som hör hemma i Norra Biskopsgården och Länsmansgården.

LÄS MER:Polischefen om kollegan som dog: "Var relativt ny i yrket"

Rikspolischefen: Stor sorg

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i en kommentar:

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet.

Regionpolischef Klas Johansson var förkrossad efter dådet och sa:

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor.

LÄS MER:Boende i Biskopsgården efter polisens död

ANNONS