Poliser vid den otillåtna nazistmarschen i Göteborg den 17 september. Arkivbild.
Poliser vid den otillåtna nazistmarschen i Göteborg den 17 september. Arkivbild.

Polis: "Får vara inställd på det värsta"

Många poliser har skickats till Göteborg i helgen i och med NMR-demonstrationen under Bokmässan. Och poliserna förbereder sig nu inför eventuella oroligheter

ANNONS

Vissa poliser har blivit beordrade, men de flest har anmält sig till frivillig tjänstgöring under den demonstration som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) håller i Göteborg senare i dag – en dag som befaras orsaka oroligheter.

- Visst kan det bli oroligheter, men vi försöker att arbeta ifrån att det inte ska bli det, säger en polisman från norra Sverige som TT har pratat med.

Han berättar att fokus kommer att vara att få människor i staden att känna sig trygga.

ANNONS

- Min uppgift blir att skydda och skapa trygghet och försöka få folks vardag att fungera även om vi har den här demonstrationen, säger han.

Lugna inför dagen

En annan polis som TT har pratar med berättar att han och många av kollegorna känner sig ganska lugna inför dagen.

- Man vet inte vad som väntar, men det är väl ändå ingen som egentligen är direkt orolig. Jag är ganska lugn, även om jag såklart är inställd på det värsta, säger han till TT.

De två poliserna berättar att de inte varit med om den här typen av kommendering tidigare, men att informationen från polisledningen varit bra om vad som är att vänta – även om mycket är osäkert, bland annat hur många människor som kommer att vara i rörelse under dagen.

Mycket händer

- Det är jättemycket som händer i Göteborg samtidigt. Förutom demonstrationen är det bokmässa, konserter och fotbollsmatch.

ANNONS

- Drömscenariot är att allt flyter på bra och att ingen kommer till skada. Mardrömmen vore om någon skulle göra sig illa, det får inte hända.

Över 1000 poliser från andra orter har kommenderats till Göteborg under lördagen, enligt poliskällor till Svenska Dagbladet.

TT
ANNONS