Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planerar att höja säkerheten på väg 165

Väg 165 mellan Hällevadsholm och Tingvall i Bullaren måste förstärkas och förbättras. Trafikverket vill bygga om och bredda vägen.
– Jag tycker verkligen att den här satsningen är bra, säger Bertil Nilsson som ofta åker på den här vägen.

Nyligen fick allmänheten möjlighet att tycka till om den planerade satsningen som ska starta 2022. Bertil Nilsson deltog på mötet och han är är positivt inställd till Trafikverkets planer.

– Det här är ett jättestort vägprojekt, säger Bertil Nilsson. Vägen kommer både att breddas och bli högre. De delar där det brukar var översvämningen ska åtgärdas. Det är bra att vägen breddas. Man får inte glömma bort att i dag kan nästan inte två lastbilar mötas på på vissa delar av vägen.

Det har inte gjorts några större förbättringar av vägen sedan 30-talet när väg 165 mellan Hällevadsholm och Tingvall byggdes. Det är svårt för tung trafik att ta sig fram på den smala vägen.

– Vägen är som den är, säger en lastbilschaufför som tillfälligt stannat till i Hällevadsholm.

Borde vara bättre

Elke Sponholtz driver Tingvall Bed & Breakfeast tillsammans med sin man. De brukar ofta åka på väg 165 mellan Hällevadsholm och Tingvall.

– Jag kan konstatera att den här vägen kund vara i bättre skick, säger Elke Spontholtz. Framför allt handlar det om att satsa mer på asfaltering eftersom det ofta är hål i vägbanan.

Trafikverket har inlett en process för att öka trafiksäkerheten på vägen.

– Det är en hel del saker som måste fixas till med den här vägen i syfte att öka trafiksäkerheten och underlätta framkomligheten för det privata näringslivet som använder vägen, säger Richard Svennberg, projektledare på Trafikverket för den planerade satsningen på väg 165 som går genom Munkedals och Tanums kommuner. Han fortsätter:

– Det jag kan säga är att det handlar om ett större projekt.

Han vill i nuläget inte säga hur många miljoner ombyggnaden kommer att kosta eftersom det återstår en hel del arbete innan det ska tas fram en kalkyl för vägbygget. Men han konstaterar att det handlar om ett stort projekt och ytterligare ett antal steg återstår innan arbetet kan sätta igång.

Började 2017

Det förberedande arbetet med att bygga om vägen startade 2017. Enligt Svennberg handlar det om att förstärka och bredda vägen i syfte att öka bibehålla bärigheten och på så sätt öka trafiksäkerheten. Dessutom saknas idag en tillräcklig vägren för oskyddade trafikanter som använder vägen.

– Det finns en hel del saker som måste åtgärdas. Det brukar exempelvis vara problem med hållfastheten på vissa delar av vägen i samband med tjällossning.

Den planerade satsningen ska genomföras i två etapper enligt nuvarande planer. Först ska vägen från Hällevadsholm till Smeviken förbättras. Etapp två innebär en satsning på vägen mellan Smeviken till Tingvall. Det handlar om en total sträcka på cirka 19 kilometer. Bebyggelsen längs vägsträckan består av enstaka gårdar och bostadshus. Vägen går bitvis nära Bullaresjöarna.

Byggstart 2022

– Om allt går som planerat kan arbetet med den första etappen komma igång 2022, säger Richard Svennberg. Nästa steg blir att gå vidare med etapp två.

Just nu är Trafikverket inne i en fas av olika samråd och förra veckan ordnades ett möte med allmänheten. Nu finns det möjlighet att ta upp olika saker med Trafikverket

– Det är viktigt att lyssna på allmänheten eftersom de ofta har kunskaper om olika saker som inte finns någon annanstans.

Väg 165 börjar vid Gläborg och fortsätter genom Dingle, Hällevadsholm, genom Bullaren och in i Norge.