Väntan på vård blir ofta lång. Arkivbild.
Väntan på vård blir ofta lång. Arkivbild.

Plågsam väntan på akuten

Väntetiderna på landets akutmottagningar är fortsatt långa. På många sjukhus kan ett besök ta flera timmar. För många äldre blir väntan extra plågsam, vilket gör att Socialstyrelsen nu kräver en extra satsning på de äldre.

ANNONS
|

Under 2016 gjordes cirka två miljoner besök på sjukhusens akutmottagningar.

Men det var inga snabba besök. I snitt tog det nästan en timme innan det gjordes en första läkarbedömning och flera timmar innan patienten var ute genom dörrarna igen alternativt hade fått en vårdplats på sjukhuset.

Statistiken visar ingen förbättring på nationell nivå. Väntetiderna ligger kvar på samma nivåer som tidigare kartläggningar visat.

Snabbspår

Skillnaderna över landet var dock stora. Medianväntetiden till en första läkarbedömning i Norrbotten var strax under 20 minuter. I Västra Götaland var väntan fyra gånger så lång – över 80 minuter.

Den totala vistelsetiden på akuten är som längst i Skåne, Västra Götaland, Uppsala och Södermanland. Där får patienterna spendera i snitt fyra timmar.

ANNONS

- Det betyder å andra sidan att hälften kommer därifrån snabbare, säger Sevim Barbasso Helmers, sakkunnig på Socialstyrelsen.

TT: Eller att hälften måste spendera ännu längre tid?

- Ja, så är det. Och det är beklagligt, framför allt för de äldre. Att de får vänta längre beror på att de, oftare än andra, behöver träffa olika specialister eller skrivas in på sjukhuset. Därför vore det bra med en extra satsning på just de äldre, ett geriatriskt snabbspår eller liknande.

Bättre samarbete

Socialstyrelsen efterlyser också ett bättre samarbete mellan akutmottagningen och det övriga sjukhuset.

- Inte sällan ägnas mycket tid till att hitta vårdplatser. Det kan bero på en brist på vårdplatser eller att sjukhuset har svårt att skriva ut patienter, eller på grund av att kommunerna saknar platser för att ta emot dem. Det är ofta väldigt komplext, säger Sevim Barbasso Helmers.

ANNONS

Allra längst total vistelsetid för personer 80 år eller äldre är det på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där får hälften av de gamla vänta fem timmar och 38 minuter – eller ännu längre.

TT
Fakta: Stora skillnader

De fyra landsting där medianväntetiden till läkarbedömning var som längst, i minuter räknat, 2016:

De fyra landsting där medianväntetiden till läkarbedömning var som minst, i minuter räknat, 2016:

De fyra landsting där den totala vistelsetiden (median) på akuten var som längst, i minuter räknat, 2016:

De fyra landsting där den totala vistelsetiden (median) på akuten var som minst, i minuter räknat, 2016:

ANNONS