EU-parlamentarikern Lars Adaktusson blir KD:s 2:e vice ordförande. Arkivbild
EU-parlamentarikern Lars Adaktusson blir KD:s 2:e vice ordförande. Arkivbild

Petad KD-topp lämnar i protest

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson vann omröstningen på Kristdemokraternas riksting om posten som 2:e vice ordförande mot nuvarande Emma Henriksson. Hon valde då att helt lämna partistyrelsen.

ANNONS
|

Samma riksting som pekat ut vård- och omsorgsfrågor som partiets viktigaste profilfråga, petar alltså partiets talesperson i just de frågorna till förmån för EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som inte ens sitter i riksdagen.

- Jag uppfattar det som att när ombuden gjort sitt val så har de valt att prioritera det som Lars bidrar med i stället för det som jag bidrar med, och då väljer jag att ta konsekvenserna av det, säger Emma Henriksson till TT.

ANNONS

Tonar ned

- Jag beklagar det, hon har ett oslagbart kunnande, men kan samtidigt förstå att om man haft en tyngre roll i partistyrelsen och varit vice partiledare så väljer man att inte fortsätta som ordinarie, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

- Hennes tyngsta roll är som ordförande i socialutskottet.

Busch Thor tonar ned följden av bytet i partipresidiet.

- Jag ser inte att detta kommer att påverka partiets inriktning på något sätt, säger hon.

Bara en riksdagsledamot

Med valet av Lars Adaktusson får KD nu en tremannaledning, där bara en person – förste vice ordförande Jakob Forssmed – sitter i riksdagen, eftersom inte heller partiledaren sitter där. Valberedningen som föreslog Emma Henriksson anförde bland annat just det.

ANNONS

- Jag har förståelse för det argumentet, samtidigt så är Europaparlamentet också viktig i vår politik, så man kan vända på det och säga att det är bra att också ha någon från Europaparlamentet i partiets ledning, säger Lars Adaktusson.

Han försökte gjuta mod i ombuden i sitt tacktal.

Kontroversiella förslag avvisades

- Förutsättningarna för oss att göra ett bra val är goda, vi har Sveriges vassaste partiledare men också en stabil politisk grund med välfungerande politiska lösningar på de frågor som människor brottas med i dagens samhälle, sade Adaktusson.

Rikstinget gick i övrigt helt på partiledningens linje när det gäller att försvara partiets nuvarande asylpolitik. Såväl motioner som ville ha en mjukare linje som motioner som ville skärpa politiken avvisades.

Även andra kontroversiella förslag som begränsad aborträtt, samvetsfrihet för barnmorskor eller ett slopande av public service avvisades av rikstinget.

ANNONS
TT
Fakta: Ombuden på partistyrelsens linje

Rikstinget gick helt på partiledningens linje när det gäller att försvara partiets nuvarande asylpolitik.

Såväl motioner som ville ha en mjukare linje som motioner som ville skärpa politiken avvisades.

Det handlade bland annat om krav på att övergå till permanenta uppehållstillstånd och att inskränka rätten att söka asyl i Sverige och en övergång till ett asylkvotsystem i stället.

Även i andra kontroversiella frågor som begränsad aborträtt, samvetsfrihet för barnmorskor och skrotandet av public service gick ombuden på partistyrelsens avvisande linje.

ANNONS