Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den personliga assistenten bekräftade att hen hade tagit insomningstabletter. Bild: Niclas Jonasson
Den personliga assistenten bekräftade att hen hade tagit insomningstabletter. Bild: Niclas Jonasson

Personlig assistent tog sömntablett på jobbet

En personlig assistent tog sömntabletter när hen arbetade. Nu utreds den anställde av Tanums kommun och riskerar i värsta fall att få sparken.

När anhöriga kände oro valde de att vända sig till kommunen. Den personliga assistenten hade tagit insomningstabletter när hen arbetade så kallad sovande jour.

De anhöriga var oroliga över att den personliga assistentens arbetsförmåga skulle vara nedsatt och att hen inte skulle kunna uppfatta om brukaren behövde hjälp under natten.

– Vi visste inte om att det var på det här sättet. Men så fort det uppdagades inledde vi en utredning för att se vilka disciplinåtgärder som ska sättas in för personalen, säger Sirene Johansson, chef för omsorgsförvaltningen i Tanum.

"Agerat snabbt och tydligt"

När den anställde konfronterades bekräftade hen att insomningstabletter används. Man har därefter haft samtal med den personliga assistenten om lämpligheten att ta insomningstabletter när man jobbar sovande jour.

– Vi har agerat mycket snabbt och tydligt. Det är inte förenligt att ta insomningstabletter när man har en anställning inom Tanums kommun i ett så viktigt uppdrag, säger Sirene Johansson.

Johansson vill inte kommentera vad som händer med den anställde under utredningens gång.

– Det är vårt interna personalarbete. Det jag kan säga är att det har inletts en utredning.

Riskerar den här personen att få sparken?

– Det är en av de åtgärder som finns möjliga, men jag kan inte säga att det är så det blir, säger Sirene Johansson.