Personalbrist på sjukhuset – NU-sjukvården i stabsläge

Det senaste dygnet har nästan 11 000 personer fått konstaterad covid, vilket är den näst högsta siffran sedan pandemin började. Under torsdagen har både VG-regionen och NU-sjukvården gått upp i stabsläge. Detta på grund av hög sjukskrivning bland personalen.
– Vi har svårt att bemanna de platser som behövs, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

ANNONS
|

I Sverige har man bekräftat över 10 800 fall av covid-19 det senaste dygnet. Enligt Ekot är det den näst högsta siffran sedan pandemins start.

– Redan innan jul började det, och nu verkar det ha närmast accelererat under julhelgen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Från och med klockan 17 under torsdagen har Västra Götalandsregionen gått upp i stabsläge, meddelade regionen i ett pressmeddelande.

"Anledningen är att läget i sjukvården är ansträngt till följd av hög sjukfrånvaro. Flera sjukvårdsförvaltningar har beslutat om stabsläge för egen verksamhet, däribland NU-sjukvården och Skaraborg sjukhus", står det i pressmeddelandet.

NU-sjukvården går upp i stabsläge

– För att säkerställa regional ledningsförmåga samt möjlighet till akuta prioriteringar och fördelningar av resurser inom koncernen beslutas om regionalt stabsläge tills vidare, säger Erik Lagersten, förändringsdirektör Västra Götalandsregionen

ANNONS

Bemanningsläget inom NU-sjukvården har under mellandagarna blivit väldigt besvärlig och man har därför gått upp i stabsläge, något som P4 Väst var först att rapportera. Stabsläge innebär bland annat kortare beslutsvägar och att sjukhusledningen kan arbeta mer fokuserat på att lösa den uppkomna situationen.

– Vi ser nu att vi har högre sjuktal än vi brukar ha och det leder till att vi har svårt att bemanna de platser som behövs, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör inom NU-sjukvården.

Problemet med hög sjukskrivning syns även i flera av de kommunerna som ingår i NU-sjukvårdens upptagningsområde. Vilket också påverkar situationen på sjukhusen.

– Det gör att personer som behöver åka hem till bland annat korttidsboenden inte kan åka hem som tänkt. Det blir stopp i systemet helt enkelt.

Fem procent covidsmittade

Färdigvårdade patienter blir alltså kvar på sjukhuset vilket i förlängningen kan leda till att NU-sjukvården kan få problem att ta hand om mer svårt sjuka patienter.

– Hela systemet bygger på att vi har ett ständigt flöde mellan sjukhus och kommuner, säger Björn Järbur.

Han spår att det kommer att bli en tuff månad och att omikronmutationen av coronaviruset blir en stor utmaning, i och med dess höga smittsamhet. Dock är det inte covid-19 som är den största källan till sjukfrånvaro.

ANNONS

– Utav de som testades förra veckan var det fem procent som var covidsjuka, vilket gör att 95 procent är smittade av annat. Som vanlig förkylning, säsongsinfluensa och vi har även haft RS-virus även om det verkar vara på nedgång.

Svårare hitta ersättare

Björn Järbur berättar också att det under året har blivit svårare att få tag i personal som kan täcka upp för de som är sjukskrivna.

– Det är ju nåt som har varit svårt ända sedan i våras. Det är svårt att hitta bemanningspersonal och svårt att rekrytera ny personal. Sjukvården är på det sättet mer utsatt än vi varit tidigare, säger han.

ANNONS