Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under nästa år är det tänkt att personal i vårdjätten Stockholms läns landsting ska få möjlighet att börja anmäla fel, brister och oegentligheter anonymt till arbetsgivaren. Arkivbild.

Personal i storlandsting ska få visselblåsa

Under nästa år är det tänkt att anställda i arbetsgivarjätten Stockholms läns landsting ska få möjlighet att börja anmäla fel, brister och oegentligheter anonymt.

Landstinget i Stockholm är en gigant med drygt 40 000 anställda. Under senare år har flera medieavslöjanden plågat verksamheten och nu har koncernledningen beslutat att inrätta en visselblåsartjänst.

Chefsjurist Anne Rundquist tror att den efter bland annat upphandling kan vara i drift nästa år. Hon säger att anmälaren själv ska kunna välja att vara anonym genom kodning när en text skickas elektroniskt till den aktuella adressen.

"Bra förmåga"

Därefter ska anmälan bedömas av en grupp erfarna tjänstemän med kunskap om både vård, landstinget och personalansvarsfrågor.

- Det ska vara personer som har bra förmåga att förstå vad som anmäls och vad man ska göra åt det som anmäls, säger Rundquist.

- Man kan till exempel få en anmälan som vid första anblicken är väldigt summarisk, men den kan ändå handla om något väldigt, väldigt viktigt. Då ska man förstå att det kan vara så.

Det är också viktigt, säger hon, att de som bedömer dokumenterar hur de agerat utifrån anmälan och även ger anmälaren en återkoppling via det kodade systemet.

Risk för jäv

Rundquist nämner att ett liknande system redan finns på Karolinska universitetssjukhuset.

När det gäller risken för att tips faktiskt kan handla om något som berör just de personer som ska bedöma anmälan påpekar Rundquist att alla anställda har en skyldighet att anmäla till arbetsgivaren om de stöter på risker för jäv eller liknande. Dessutom, säger hon, är det en grupp personer från olika bakgrunder i landstinget som ska hantera tipsen gemensamt.

- Det motverkar också riskerna för att någon person ska ha möjlighet att mörka, så att säga.