Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patienter och personal smittade av covid-19

Coronasmittan har tagit sig in på en avdelning som finns till för patienter i behov av kirurgisk vård på Näl. Både patienter och personal har smittats av covid-19, och det råder nu intagningsstopp på avdelningen.

Personal på Näl har vittnat om en kaosartad situation under de senaste dagarna. På en av sjukhusets avdelningar har det pågått en stor smittospårning sedan en av patienterna testats positivt för covid-19. Det visade sig att flera patienter och personal har smittats av viruset. Under torsdagskvällen bekräftar Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef, uppgifterna.

– Jag har inga exakta siffror men det är några patienter och ett antal medarbetare som har testats positivt, säger han.

Ett 20-tal medarbetare ska ha testats och ett "antal" har alltså ådragit sig viruset. Avdelningen, som i huvudsak vårdar patienter i behov av kirurgi, har för nu intagningsstopp. Det betyder att patienter som egentligen skulle ha vårdats på avdelningen nu placeras på andra avdelningar.

– De patienter som är smittade är isolerade och vårdas nu i stängda rum. Det ska sägas att vi arbetar efter samma rutiner som med vanlig influensa eller vinterkräksjukan. Sjukdomarna är absolut inte önskvärda men samtidigt inte oväntat att vi får in på sjukhuset, säger Niklas Claesson.

LÄS MER: Nu-sjukvården vädjar: var gärna ute, men ta det försiktigt

Nio patienter på IVA

Personalen som har smittats av covid-19 har skickats hem. Ingen av personerna, alltså varken personal eller patient, som har smittats på avdelningen ska vara allvarligt sjuk i covid-19. Totalt sett vårdas nu 27 patienter som har testats positiv för covid-19 på Näl. I den siffran ingår patienter som i huvudsak vårdas för andra besvär än coronaviruset.

Nio patienter vårdas på IVA (intensivvårdsavdelningen).

– Ingen av dem som är på IVA har smittats på kirurgavdelningen. De har smittats och insjuknat i samhället, säger Niklas Claesson.

Under den senaste veckan har tre personer avlidit inom NU-sjukvården till följd av covid-19.

LÄS MER: Tre döda av covid-19 inom Nu-sjukvården