Passtider säljs på Facebook – kan vara brottsligt

Att boka tid för att skaffa ett nytt pass är helt kostnadsfritt. Men väntetiden blir allt längre – ett halvår kan passera innan man är välkommen till polisen. Nu läggs tider ut till försäljning på Facebook. Något som kan vara brottsligt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Inläggen har lagts upp i flera Facebookgrupper i Sverige, rapporterar P4 Göteborg. De är riktade till människor som vill göra en passansökan, och erbjuder en tid hos polisen i flera svenska städer mot betalning.

Därmed skulle den som har bråttom, i teorin, kunna slippa kötiden på uppåt sex månader.

– Vi uppmärksammades om det, då som ett rykte, för några veckor sedan. Då hade vi inga konkreta uppgifter, men andra polisregioner hade fått information om detta och vi samarbetar över gränserna, säger Sofia Spjut, processamordnare för resehandlingar på polisen i Västra Götaland.

”Relativt nytt fenomen”

Enligt henne hör fenomenet inte direkt till vanligheterna, även om det förekommit liknande försäljningsförsök tidigare. Då har det dock rört sig om enstaka tillfällen.

ANNONS

– Jag har lyssnat på andra i motsvarande position som jag har, och i någon region hörde man talas om detta i samband med att de införde tidsbokning. Men det är nog ett relativt nytt fenomen, säger Sofia Spjut.

Hur vanligt är det i nuläget?

– Vi vet inte hur stort det är i dagsläget, eller hur många tider som har legat ute för försäljning. Det är något vi undersöker nu för att få en helhetsbild av detta.

Spjut menar att försöken till försäljning av passtider är anmärkningsvärda på ett moraliskt plan.

– Jag tycker att det är omoraliskt och skamligt. Det kostar ju ingenting att boka tid för en ansökan, vi erbjuder det kostnadsfritt.

LÄS MER:Vi kan inte vänta fyra månader på ett pass

Olagligt eller inte – flera faktorer avgör

Men går annonserna, och de eventuellt sålda tiderna, över gränsen i rent juridisk mening?

Svaret på den frågan är inte lika tydligt.

– Det får vi titta på från fall till fall. Det beror på omständigheterna, hur försäljningen har sett ut. Om annonsen är formulerad på ett sätt som får läsaren att tro att tiden har kostat något från början, eller om man säljer en tid som inte finns, då är det en form av bedrägeri. Just detta håller vi på att nysta i, säger Sofia Spjut.

ANNONS

Vad är priset för en passtid i dessa annonser?

– Enligt hörsägen ska det handla om 200 kronor, men det är inget jag har fått bekräftat.

Längst väntetid i Västsverige

Väntetiderna för att skaffa ett nytt pass har skjutit i höjden de senaste månaderna. Trenden har varit tydlig i hela landet, men just nu är det västsvenskarna som får vänta allra längst.

Vill man boka en tid i Västsverige är man i dagsläget välkommen först i september.

– Jag inser att vi inte lever upp till behovet som medborgarna har. Intresset skenade när restriktionerna släpptes. Vår verksamhet är avgiftsfinansierad till stora delar, och vi kan inte resursfördela hur som helst. Men intäkterna som vi är beroende av kommer ju nu när restriktionerna är släppta, säger Sofia Spjut.

LÄS MER:Så länge måste du vänta på en passtid

LÄS MER:Dags för utlandsresa – här är reglerna som gäller

LÄS MER:Flera månaders kötid för nytt pass i Göteborg

ANNONS