Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Partiledare eniga om Östlings uttalande

Partiledarna för L och V var överens på en punkt i TV4:s partiledarduell om skatter: Att Svenskt Näringslivs ordförandes uttalande om vad "fan" han får för skatten är provokativt.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ansåg att Leif Östlings uttalande är "väldigt provokativt" eftersom han tillhör "ett litet frälse för superrika".

- Han har gjort några uttalanden som är ganska provokativa, sade Liberalernas Jan Björklund.

Björklund tillade att det nu är upp till Svenskt Näringslivs ordförande att hantera uttalandet.

Långt ifrån varandra

I övrigt stod de två partiledarna mycket långt ifrån varandra i synen på svenska skatter.

Sjöstedt anklagade Liberalerna för att ha "designat" sin politik för att skapa ännu större klyftor i Sverige. Han syftade bland annat på L:s förslag om att avskaffa värnskatten och se till att en mindre andel betalar statlig skatt. Sjöstedt anklagade Björklund för att alla L:s skattesänkningar går till dem som tjänar mest.

- Och det är mest män. Rika män, sade V-ledaren.

"Vill ha straffskatt"

Björklund anklagade V för att göra det olönsamt för kvinnor att försöka sina höja sina inkomster genom att skaffa sig en akademisk utbildning och bli till exempel sjuksköterska eller lärare.

- Just där slår ni till, sade L-ledaren.

- Ni vill ha en straffskatt för dem som utbildar sig.

Det hettade även till när Sjöstedt och Björklund debatterade brottsligheten. Björklund anklagade Sjöstedt för att vara "soft" när det gäller att höja straffen. V röstade i riksdagen nej till höjda straff för vissa våldsbrott.

"Stopp och belägg"

Sjöstedt kontrade med att höjda straff sällan minskar brottsligheten, däremot vill han se skärpta straff för vapenbrott och sexualbrott. V-ledaren pekade också på att hans parti tillsammans med regeringen nu gör en "historisk" satsning på fler poliser.

Sjöstedt blev upprörd när Björklund kritiserade V för att förra året ha röstat nej till att kriminalisera resor för att bland annat utbilda sig i terrorism.

- Stopp och belägg. Självklart ska det vara olagligt att begå terrorbrott. Det vet du också, sade V-ledaren.

Hans argument för att rösta nej till lagen är att den är ineffektiv.

"Låter ju vackert"

I kvällens andra partiledarduell möttes SD-ledaren Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf om flyktingpolitiken. SD vill stoppa asylinvandringen och i stället hjälpa flyktingar i deras närområde.

- Du vill stänga dörren och kasta bort nyckeln, svarade Lööf.

SD-ledaren ansåg att det är inhumant att lägga tiotals miljarder kronor på de asylsökande som kommer till Sverige när det finns 65 miljoner flyktingar i hela världen.

- Det låter ju vackert, men det innebär ett totalt asylstopp, sade Lööf.

Lööf underströk att människor måste ha rätt att söka asyl i EU. Och i Sverige.

- Vi har prövat den politiken i decennier utan att den har fungerat. Den har skapat enorma problem när det gäller välfärd, integration och utanförskap, svarade Åkesson.