Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Partierna i kval inför år med val

Sannolikheten för nyval har skrumpnat trots IT-skandal, misstroenden och regeringens svajiga stöd i riksdagen. Men året fram till valet 2018 blir ingen transportsträcka. Håller Alliansen? Kan MP och KD tro på fortsatt riksdagsliv och ska SD lyckas få ihop det med någon?

ANNONS
|

Det enda som verkar hyfsat förutsägbart är att det även fram till riksdagsvalet den 9 september nästa år kommer att handla mycket om Sverigedemokraterna, i alla fall indirekt.

Alliansen blir mer jämlik när Alliansen ser ut att öka till två manliga partiledare (Jan Björklund, Annie Lööf och Ebba Busch Thor verkar få sällskap av Ulf Kristersson) men slitningar om SD kan sluta med skilsmässa.

Och Jimmie Åkesson jobbar vidare på att övertyga moderater och kristdemokrater om att få bli stödben till Alliansen.

Samlas igen

När riksdagsledamöterna i veckan samlas till upprop med ståt och kungen är det efter en sommar där en hel del har hänt som ingen trodde: Just när Almedalstalen förpassades till arkiven briserade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS

Facit så långt: KU-granskar statsminister Stefan Löfven och regeringen, två ministrar och statsministerns statssekreterare har avgått och en tredje minister, försvarsminister Peter Hultqvist (S), har ett hot om misstroende hängande över sig.

Ytterligare misstroendehot har tvingat regeringen att dra tillbaka två skatteförslag.

Men den som ledde misstroendet, Moderatledaren Anna Kinberg Batra, har själv fallit på moderata krokben trots att hon lyckades kämpa ner ett kuppförsök före sommaren.

Slit väntar

För hennes efterträdare, sannolikt Ulf Kristersson, väntar en slitsam tid som får stor inverkan på de andra partierna. Uppdraget:

Håll ihop Alliansen och gör den trovärdig.

Ena och lyft M ur opinionsras och det självskadebeteende som företrädaren kritiserade.

Återta M:s plats som andra största parti och göra sig till statsministerkandidat.

Förklara det företrädaren inte lyckades med: Kan M tänka sig att regera med stöd av SD?

Det ska klaras av i ett läge där SD i mätningar är landets näst största parti och Centern och Annie Lööf aspirerar på att leda Alliansen. C flåsar M i hasorna, sedan många M-sympatisörer flytt till C efter M:s öppning mot SD i vintras.

Häromveckan annonserades Lööf som "statsministerkandidat" inför en stor inspirationskonferens för chefer.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har bett Kinberg Batras efterträdare "stänga dörren" till SD.

ANNONS

I höst ska de borgerliga, på stora partistämmor, lägga grunden för sina valprogram. De ska också presentera budgetmotioner som alternativ till regeringens och Vänsterpartiets gemensamma budget.

Det ger en fingervisning om huruvida en borgerlig allians i valet 2018 är möjlig – men de fyras gemensamma eller oeniga vägval om SD kan bli det som avgör.

Köttar på

Socialdemokraterna klarade av sin kongress i våras och försöker begrava IT-skandalen och kritik om oskickligt regerande i en miljardström av så kallade budgetsatsningar. Hittills har skandalen inte resulterat i nedgång för S i mätningarna.

Värre är det för regeringspartnern Miljöpartiet som slitits av inre strider och drar sig fram strax ovan riksdagsspärren. Kristdemokraterna lever också farligt.

Spekulationerna om hur någon ska få ihop en regering efter valet lär fortsätta ända "in i kaklet", för att använda en partiledarkandidats favorituttryck.

SD kan bara se på, trots att andra partier i enskilda frågor och retorik närmat sig SD. Inget av dem har släppt SD in på livet, i praktiken, ännu. I höst bygger SD, vid landsdagarna, på sin politik inför valet. Jimmie Åkesson lär bli omvald och är redan den partiledare i riksdagen som suttit längst.

TT
Fakta: Det händer

12/9 Riksdagen öppnar, regeringsförklaring

September Misstroende mot försvarsministern?

20/9 Regeringen presenterar budgetpropositionen

28/9-1/10 Centerstämma, Malmö

1/10 Moderaterna väljer Kinberg Batras efterträdare på extrastämma i Stockholm

11/10 Partiledardebatt, riksdagen

12-15/10 Moderaterna, arbetsstämma, Örebro

20-22/10 Kristdemokraterna, riksting, Karlstad

17/11 EU:s sociala toppmöte, Göteborg

17-19/11 Liberalerna, landsmöte, Västerås

23-26/11 Sverigedemokraterna, landsdagar, Norrköping

Källa: Partierna, riksdagen

ANNONS