Stockholms nya landshövding Sven-Erik Österberg med Thomas Bodström, som fick lämna samma uppdrag redan innan han tillträtt, på en bild från 2010. Arkivbild.
Stockholms nya landshövding Sven-Erik Österberg med Thomas Bodström, som fick lämna samma uppdrag redan innan han tillträtt, på en bild från 2010. Arkivbild.

Österberg får Bodströms jobb

Sven-Erik Österberg lämnar Norrbotten för rollen som landshövding i Stockholm. Han får jobbet efter att utnämningen av Thomas Bodström dragits tillbaka.

ANNONS
|

Sven-Erik Österberg blir landshövding i Stockholms län och chef för Länsstyrelsen i Stockholm, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Han är sedan oktober 2012 landshövding i Norrbottens län.

"Det ska bli både spännande och roligt att nu leda Länsstyrelsen Stockholm efter mina år som landshövding i Norrbotten", säger Österberg i en kommentar.

Han har en bakgrund som socialdemokratisk riksdagsledamot och var biträdande finansminister 2004–2006.

"Sven-Erik Österberg har en bred erfarenhet och engagemang i många frågor, och har lett arbetet på länsstyrelsen i Norrbotten under de senaste fem åren. Sven-Erik har en gedigen erfarenhet av ledarskap och det är glädjande att regeringen beslutat att utse honom till landshövding i Stockholms län", säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), i en kommentar.

ANNONS

Thomas Bodström utsågs tidigare till landshövding i Stockholm men utnämningen drogs tillbaka på grund av hans tidigare engagemang i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Sven-Erik Österberg tillträder tjänsten den 1 februari 2018. Han efterträder Chris Heister.

TT
Fakta: Sven-Erik Österberg

Född: 1955.

Nuvarande arbete: landshövding i Norrbottens län sedan 2012.

Tidigare arbete: riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1994–2012 förutom åren 2004–2006 då han var biträdande finansminister. I riksdagen var han bland annat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ordförande i finansutskottet och gruppledare för Socialdemokraterna.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

ANNONS