Semester betyder avkoppling. Men det finns mycket att oroa sig för. Arkivbild.
Semester betyder avkoppling. Men det finns mycket att oroa sig för. Arkivbild.

Oroliga resenärer kan andas ut – nästan

Det finns mycket att oroa sig för när man ska ut och resa. Men allt vi bekymrar oss för är faktiskt inte befogat – och en del går att förebygga.

ANNONS
|

Sjukdom

Resebyrån Ticket har gått i genom vad svenskarna oroar sig mest för inför en resa, och att få semestern förstörd av sjukdom toppar listan. Men det är inte först och främst magsjuka eller exotiska sjukdomar som oroar.

- Det är framför allt klassikern att man är uppe i varv inför semestern och blir sjuk när man äntligen slappnar av, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Hennes bästa tips är att helt enkelt inte oroa sig så mycket.

ANNONS

- Det är nog den bästa medicinen.

Terrordåd och terrorhot

- Det är egentligen väldigt, väldigt obefogat. Risken att det ska hända är extremt liten, säger Katarina Daniels.

Oron för terror och terrorhot har ökat sedan den förra mätningen för ett halvår sedan. 38 procent av de kvinnliga resenärerna och 25 procent av de manliga oroar sig för terrordåd på semestern.

- Det kryper ju närmre och man är medveten om att det händer. Men risken är väldigt liten.

Katarina Daniels råd är att vara lite uppmärksam, men absolut inte rädd, och att inte låta oron bestämma vad man gör på semestern.

- Man behöver inte undvika till exempel kända sevärdheter, men man kan vara på sin vakt.

ANNONS

Dåligt väder

- Det är nog en befogad oro och något som är extremt svårt att påverka, medger Katarina Daniels.

- Att få semestern förstörd av regn är något av det tristaste många kan tänka sig och det händer att folk avbokar sina resor för att vädret på orten är dåligt.

Olyckor

- Det är också väldigt osannolikt att råka ut för. Det handlar mest om att ha lite sunt förnuft. Är du i Thailand och hyr moped och kör runt utan hjälm kanske risken är större att du råkar ut för en olycka.

Hon tror att anspänningen av att vara i en annan miljö, och föreställningen om hur annorlunda det är där, gör att man blir oroligare för olyckor än vad som är befogat.

ANNONS

- Man kanske har hört om hur de kör i Italien och blir extra rädd för att råka ut för en olycka, fastän risken inte är större än hemma.

För att det ska kännas lite tryggare kan man kolla upp hur sjukvården i landet fungerar, och se till att ha med det europeiska försäkringskortet om man reser inom EU/EES.

Stölder och rån

Oron för att bli bestulen är inte helt obefogad, men risken är inte större än vad den är i Stockholms innerstad.

- Det handlar framför allt om ficktjuvar. Var lite smart, ha inte plånboken i bakfickan, eller en ryggsäck som är lätt att komma åt.

Bra att veta är att om man blir av med passet ska man vända sig till det svenska konsulatet eller ambassaden i landet för att få ett tillfälligt pass. Annars kan det hända att man inte kommer med planet hem. Och det kan bli dyrt.

ANNONS

Sämre standard på hotellet än utlovat eller förväntat

Oron för att hamna på ett hotell som med svenska mått mätt är ganska sunkigt kan vara befogad. Skräckhistorierna är många. Katarina Daniels tror att det kan bero på att man förväntar sig svensk standard.

- Ett trestjärnigt hotell är oftast helt okej, men på charterorter kan det vara ett ganska dåligt boende.

Det bästa sättet att undvika besvikelse är att kolla upp hotellet på nätet, det finns flera sajter som redovisar betyg från gäster.

Flygbolagsstrejk eller konkurs

- Konkurser inträffar ju. Det är absolut en befogad oro framför allt om man väljer att resa med lågprisbolagen. Strejker och förseningar drabbar alla och är svåra att undvika.

Det viktigaste för att hålla koll på sina rättigheter, så att man vet när man kan få pengar tillbaka.

Förlorat bagage

ANNONS

Det är helt rimligt att vara rädd för att få lämna bagagebandet tomhänt. Det händer att bagage blir försenat eller försvinner.

- Vad många inte känner till är att man måste anmäla det direkt på plats om man ska ha rätt till ersättning. Vänta inte tills du kommer hem.

TT
ANNONS