Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Oro för att vaccinbedrägerier ska öka

Bara sedan årsskiftet har det kommit 57 polisanmälningar om vaccinbedrägerier. Och oro finns för att fenomenet ska öka mot framför allt äldre.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har i dag ett digitalt möte med polisen på Nationellt bedrägericentrum, NBC.

Bakgrunden är en oro för att bedragare som utnyttjar vaccineringen mot covid-19 för att lura pengar av äldre ska öka.

Under förra året anmäldes 230 bedrägeriärenden kopplade till sjukdomen, enligt siffror från NBC. Det var dock färre än vad som befarades i början av pandemin.

Men när nu vaccineringar dragit i gång finns en oro för ett växande antal bedrägerier. I år har fram till den 7 februari 57 polisanmälningar gjorts kopplade till just vaccinering. Av dessa är sex fullbordade brott med en sammanlagd brottsvinst på 59 000 kronor.

I 95 procent av fallen är målsägande över 65 år och i 75 procent 80 år eller äldre.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren uppger att denne ringer från vårdcentral, 1177, Folkhälsomyndigheten, hemtjänsten eller hemsjukvården. Den uppringde uppmanas att identifiera sig, betala en avgift för vaccinet eller bekräfta bokad vaccinationstid genom bankdosa eller bank-id.

Det har också förekommit att bedragaren besökt offret i hemmet för att hämta betalkort eller kod. I ett fall har hot om våld förekommit när bedrägeriet avslöjats.

Polisen har uppmanat regioner och vårdcentraler att vara tydliga med hur vaccinationsbokningar går till och att vaccinering inte kostar något.

Det finns även andra typer av bedrägerier kopplade till pandemin. Internationellt har rapporter kommit om falska covid-intyg i och med att länder infört reserestriktioner och stängt gränser, enligt NBC.

Peter Wallberg/TT