Öresundsbron blir en adventsljusstake i år. Så här såg det ut under ett test tidigare i veckan. Tidigare år har nödbelysningen på tågdäck bildat en julig ljuskedja.
Öresundsbron blir en adventsljusstake i år. Så här såg det ut under ett test tidigare i veckan. Tidigare år har nödbelysningen på tågdäck bildat en julig ljuskedja.

Öresundsbron blir adventsljusstake i år

Öresundsbron har fyra 203,5 meter höga pyloner och varje söndag i advent kommer varje pylon att lysa upp lite extra i mörkret – som en alternativ adventsljusstake i juletid. Första ljuset i toppen av den ena pylonen tänds klockan 15 på söndag.

ANNONS
|

"Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Vi har flygplatsen precis intill och har därför riktat lamporna så att de inte ska störa planen", säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbrokonsortiet, i ett pressmeddelande.

Öresundsbron har varit julpyntad tidigare, då nödbelysningen på tågdäck bildat en julig ljuskedja förut. Men just nu pågår ett arbete med att byta ut den belysningen. Och det är därför som de fyra karaktäristiska pylonerna på Öresundsbroförbindelsen förvandlas till en adventsljusstake.

Brons nya julbelysning kommer att dra mindre energi än den förra, förklarar Hergart. För att skapa rätt färg kommer ett orange-gult glas att omge de 56 vit-blåa led-lamporna – 14 på toppen av varje pylon.

ANNONS

Mellan klockan 15 och 09 till och med nyårsafton ska Öresundsbron sprida julstämning.

TT
Fakta: Bro, konstgjord ö och tunnel

Öresundsförbindelsen...

• består av en 7,8 kilometer lång bro, den 4 kilometer långa ön Pepparholm, en 3,5 kilometer lång tunnel under farleden Drogden och en 430 meter lång konstgjord halvö utanför Kastrup.

• har en kilometerlång högbro som hänger i 80 kabelpar, upphängda i 204 meter höga bropyloner.

• har en fyrfilig motorväg på brons "ovanvåning" med en dubbelriktad järnväg under. Ett Öresundståg går i vardera riktning var tjugonde minut.

• började byggas 1993 med de danska landanslutningarna. Sista brospannet kom på plats 1999 och den 1 juli 2000 invigdes förbindelsen.

Källa: Öresundsbron

ANNONS