Öppnar för talman från M

Magdalena Andersson (S) öppnar upp för att släppa fram en moderat talman. Det meddelar den avgående statsministern i en intervju med DN.

ANNONS
|

På måndag väljer den nya riksdagen vem som ska få den högsta positionen man kan bli vald till i Sverige: talmannen.

– Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen, säger statsminister Magdalena Andersson till DN.

Till tidningen säger hon att det kan bli aktuellt för S att släppa fram en moderat talman.

– Vi ser stora poänger med att kunna bidra konstruktivt till att hitta en talman som kan få ett brett stöd i riksdagen.

Det innebär att S är berett att släppa fram en moderat talman.

– Det är inte så att vi i förväg utesluter något sådant. Jag för gärna samtal med Ulf Kristersson om det. Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat.

ANNONS

I dagsläget är det oklart vilket parti som kommer få talmansposten i högerblocket, men frågan är en viktig del av de pågående förhandlingarna mellan M, KD, L och SD.

Knäckfrågan handlar, som mycket annat nuförtiden, om Sverigedemokraterna. För Moderaterna har haft som praxis att talmannen kommer från det parti som är störst i den koalition som styr. Alltså SD, om praxis följs.

– Talmannen har en jätteviktig funktion i riksdagsarbetet, så talmannen är viktig för Sverigedemokraterna, precis som det är för alla partier, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i måndags.

Talmannens makt

Talmannen leder processen att bilda regering, som i vilken ordning statsministeromröstningar sker, eller hur lång tid den som vill bli statsminister får på sig att försöka söka stöd. Hen leder också arbetet i riksdagen.

Det är också talmannen som avgör när det är osäkert vad som gäller. Innan frågan om pensionerna och vårbudgeten löstes i våras, såg det ut som att det skulle bli talmannen som avgjorde om S fick lägga fram sitt förslag i riksdagen.

ANNONS