Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur ett par tas om hand efter upprepade missfall kan ha stor betydelse för möjligheten att de ska få barn, visar en studie av överläkare Lennart Blomqvist vid kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Arkivbild.

Omsorg hjälp mot upprepade missfall

Hur ett par tas om hand efter upprepade missfall kan ha stor betydelse för möjligheten att de ska få barn. Det visar en studie av överläkare Lennart Blomqvist vid kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som presenterades i dag.

Lennart Blomqvist har följt 400 par där kvinnan haft minst tre tidiga missfall i rad. Och för nästan 85 procent av paren så ledde nästa graviditet till att de faktiskt fick ett barn. Lennart Blomqvist träffade paren för samtal. En kvinna som var med i studien berättar:

- Man var inne på kontroll regelbundet och pratade regelbundet med honom. Och för varje gång kände man att det kanske håller den här gången. Det fanns en trygghet i det.

Lennart Blomqvist menar att det goda resultatet i studien går att koppla till omhändertagandet som deltagarna i studien fick, med bland annat täta kontroller och möjlighet till snabb direktkontakt med en och samma läkare.

- Helt klart är väl att det finns mer av psykologi i det här än vad vi har trott, säger Lennart Blomqvist till P4 Sjuhärad.

Studiens främsta syfte var egentligen att försöka ta reda på om behandling med läkemedel som innehåller en låg dos av acetylsalicylsyra kan minska risken för ett nytt missfall bland kvinnor som redan fått flera missfall i rad. Det är en mycket spridd hypotes att acetylsalicylsyra skulle kunna minska risken för proppar i moderkakans blodcirkulation.

Studien visar dock inte på någon effekt av en sådan läkemedelsbehandling.