Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Omikron ökar kraftigt: 260 bekräftade fall i Sverige

Spridningen av omikron i Sverige ökar kraftigt – och väntas fortsätta de kommande veckorna. Under onsdagen bekräftade Folkhälsomyndigheten att det nu finns 260 bekräftade omikronfall i landet.

ANNONS
|

På tisdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff, där ett nytt restriktionspaket presenterades, som statsminister Magdalena Andersson presenterade i nio punkter.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat från krogbranschen och klubbarrangörer kom kommentarer, som att ”det känns som en kalldusch” att åter behöva stänga ner stora delar av verksamheten.

– Som alla säkert märkte i går, så presenterade vi nya åtgärder från och med i morgon. Det har med den ökade smittspridningen i landet att göra, inledde Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, onsdagens pressträff.

Kommande veckor förväntar man sig också att behovet av intensivvård och slutenvård kommer att öka.

ANNONS

– Hur kurvan kommer att planas ut och hur toppen mattas av, beror på hur många som vaccinerar sig, säger Sara Byfors.

LÄS MER:Här ökar coronasmittan tydligt inför jul – allt fler fall tros vara omikron

Stor ökning från förra veckan

I Sverige har vi en ökning på 30 procent från föregående vecka i antalet bekräftade fall, med 416 smittade per 100 000 invånare.

– Människor i behov av intensivvård ökar också, jämfört med förra veckan. Av samtliga som lades in på iva under förra veckan var 70 procent ovaccinerade.

Enligt Socialstyrelsen väntar man sig ett ökat tryck på sjukvården fram till slutet av januari.

– Kapaciteten på iva bedöms vara lägre än den bör vara, våra prognoser pekar på ett ökat behov den närmaste månaden för samtliga regioner, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

260 bekräftade fall av omikron

Det finns nu 260 fall av bekräftade fall av omikron i Sverige.

Det finns ingenting som indikerar att omikron skulle ge svårare sjukdom än tidigare varianter, men den har uppenbart högre smittsamhet, säger Sara Byfors och fortsätter:

– Vaccinet bedöms ha en god skyddseffekt mot allvarlig sjukdom, det hjälper mot att bli svårt sjuk. Vaccinet hjälper också mot att smittas och föra smittan vidare.

Sara Byfors berättar att det är en väsentlig ökning av omikron, och att regionerna därför infört typnings-PCR för att se vilka virusvarianter som sprider sig.

ANNONS

– Det är en ökande förekomst, men med stora regionala varianter, från under en procent av fallen i vissa regioner till 24 procent av fallen i andra regioner.

Omikron har också visat sig vara mer smittsamt för vaccinerade och mellan vaccinerade än tidigare varianter, men eftersom vaccinet har en effekt på smittspridningen även av omikron bedöms det vara en av de viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen.

Värsta scenariot: 14 000 smittofall per dag

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för hur smittspridningen kommer att se ut under januari. Man räknar med att både smittspridning och vårdbehov kommer att öka.

I det mest optimistiska scenariot pratar man om 3 500 smittofall per dag, i det mest pessimistiska 14 000 fall.

Vilket scenario som blir aktuellt, beror på hur rekommendationer och restriktioner följs, samt hur många som väljer att vaccinera sig.

Sara Byfors vill inte sia om vilket scenario som är mest troligt, men säger att det mest optimistiska troligen inte är det mest troliga just nu. Men hon framhåller också att det hänger på hur restriktioner följs och hur många som vaccinerar sig.

ANNONS