Ohelig allians vill köra över regeringen om bensinpriset

Vänsterpartiet kommer tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna köra över regeringen i fråga om bensinpriset, enligt uppgifter till Expressen.

ANNONS
|

Det ska handla om att partierna utmanar regeringens förslag om att tillfälligt sänka drivmedelspriserna.

Initiativet ska enligt Expressen bygga på Moderaternas förslag som, ifall det skulle bli verklighet, skulle innebära runt fem kronor billigare diesel vid landets bensinstationer. Detsamma skulle gälla för bensinpriset.

Det hela beskrivs som ett utskottsinitiativ och som en del av överenskommelsen har V fått in en skrivelse om att utreda hur staten ska kunna kompensera för kraftigt ökade bränslepriser i framtiden.

Efter måndagens förslag

Överenskommelsen kommer fram i kölvattnet från det förslag som regeringen presenterade i måndags. Stödpaketet ska innebära att skatten på bensin och diesel sänks.

– Det här är ett kraftfullt åtgärdspaket på kort sikt, sade finansminister Mikael Damberg (S) då.

ANNONS

Trolig majoritet

I regeringens förslag framkom bland annat att 1 000 kronor skulle betalas per bilägare i kompensation. Drivmedelsskatten skulle sänkas med 1,3 kronor per liter och pausad BNP-indexering av drivmedelsskatterna.

Men förslaget fick snabbt kritik från oppositionen och nu har flera partier alltså kommit överens om ett eget förslag som bygger på moderaternas initiativ.

Enligt Expressen finns det mycket som pekar på att även C och L kommer att ställa sig bakom utskottsinitiativet när det behandlas i riksdagens finansutskott under torsdagen.

ANNONS