Polisen behöver ofta lägga ner mycket resurser på personer som anmäls försvunna. Ett nytt projekt i polisregion Syd ska försöka minska antalet försvinnanden. Arkivbild.
Polisen behöver ofta lägga ner mycket resurser på personer som anmäls försvunna. Ett nytt projekt i polisregion Syd ska försöka minska antalet försvinnanden. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Nytt polisprojekt för att minska försvinnanden

ANNONS

Polisen i region Syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, har inlett ett projekt för att minska antalet försvinnanden i regionen, rapporterar Dagens Nyheter.

Hittills i år har polisen fått in 3 400 anmälningar om försvinnanden i polisregion Syd. En trend som polisen sett är att det är många demenssjuka eller psykiskt sjuka människor som anmäls försvunna ofta. Som exempel har en och samma man anmälts försvunnen 57 gånger och en flicka med psykiska problem 26 gånger.

Polisens projekt innebär att myndigheten startat en samverkan med socialtjänst, sjukvård, LSS- och äldreboenden och även anhöriga. När polisen ser ett mönster i försvinnandena kopplas nätverket in, vilket även Dagens Vimmerby rapporterat.

ANNONS

– Då kan vi säga till kommunen att det är farligt för den människan att bo där, säger Peter Martin, som ansvarar för hantering av försvunna personer i polisregion Syd, till DN.

Och polisen i region Syd har redan sett ett resultat i ett minskat antal återkommande försvinnanden. Visar sig metoden i längden vara lyckosam kan den få nationell spridning.

ANNONS