Efter en lag som trädde i kraft i mars 2016 är kommuner skyldiga att ta fram bostäder till nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som anvisats dit av Migrationsverket. Arkivbild.
Efter en lag som trädde i kraft i mars 2016 är kommuner skyldiga att ta fram bostäder till nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som anvisats dit av Migrationsverket. Arkivbild.

Nyanlända får bostad – andra blir utan

När behovet av boende till nyanlända ökar får andra stå tillbaka, visar en ny rapport. Många kommuner ser en undanträngningseffekt. Men bostadsminister Peter Eriksson (MP) anser att kommunerna skyller ifrån sig.

ANNONS
|

Rätten till bostad för nyanlända som har anvisats till en kommun gör det svårt för andra utsatta i samhället att få en bostad, visar en ny lägesrapport från länsstyrelserna som SVT Nyheter har tagit del av.

Runt 60 procent av de svenska kommunerna ser en så kallad undanträngningseffekt i någon grad.

- Konsekvensen blir att andra som behöver bostad blir utan. De är vi inte skyldiga att tillgodose en bostad, säger Thed Carlsson, verksamhetschef vid socialtjänsten i Hässleholm, till SVT.

ANNONS

Enligt honom handlar det till exempel om unga och studenter, men även om personer som får stanna kvar på olika behandlingshem, institutioner och vårdinrättningar för att det inte finns bostäder.

Och läget kan bli värre. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) kan nära 100000 personer med uppehållstillstånd komma att behöva en bostad under det närmaste året.

Men bostadsminister Peter Eriksson (MP) tycker att kommunerna skyller ifrån sig och menar att andra grupper i samhället inte får stå tillbaka för att nyanlända ska få en bostad.

- Det är en felaktig beskrivning. Kommunerna har ett bostadsförsörjningsansvar att se till att alla har en bostad. Det flesta sköter det på rätt sätt, säger han till TT.

Enligt honom är det ett problem att vissa kommuner och allmännyttiga bolag inte bygger så att man har några bostäder över.

- Men bostadsbristen går inte att lösa med någon snabbfix. Det kommer ta tid att lösa bristen som har byggts upp under de senaste 20 åren.

ANNONS
TT
ANNONS