Nyamko Sabuni  avgår som partiledare för Liberalerna.
Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna. Bild: STEFAN BENNHAGE

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

Bara månader före valet i september avgår Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Partiets förste vice ordförande Johan Pehrson tar över som partiledare.
– Diskussionen om hela mig skymmer samtal om de problem som finns i Sverige, säger Sabuni.
Även partisekreteraren Juno Blom lämnar sin post.

ANNONS
|

Nyamko Sabuni meddelar att hon lämnar sin post på en pressträff.

– Jag ser att det inte längre är jag som ska gå i första ledet, säger Nyamko Sabuni på pressträffen.

– Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, säger Sabuni.

Svaga opinionssiffror

Hon säger att det inte längre ska vara hon som ska gå i första ledet för Liberalerna.

Nyamko Sabuni valdes till partiledare för snart tre år sedan. Men partiledarbytet ledde inte till något lyft opinionsmässigt. Tvärtom har partiet brottats med låga opinionssiffror – en bra bit under riksdagsspärren– en längre tid.

ANNONS

– Jag är stolt över den resan jag har gjort, säger Sabuni.

– Att jag vågar lämna och har orkat komma tillbaka och lämnar igen. Att jag visar att allt faktiskt är möjligt, säger Sabuni.

Efter beskedet avbröt Nyamko Sabuni pressträffen, utan att ta några frågor från journalisterna på plats.

Partisekreteraren Juno Blom meddelar samtidigt att också hon väljer att avgå. Hon menar att det är viktigt att den som tar över efter valet får bilda sitt eget lag.

Johan Pehrson tar över

På partiets hemsida står att tidigare förste vice partiordförande Johan Pehrson från och med i dag går in som ny partiledare för Liberalerna. Han är också gruppledare för partiet i riksdagen och är den som har ersatt Sabuni i riksdagens partiledardebatter, eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen.

"Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse", säger Johan Pehrson.

I juni 2019, innan hon blev vald till partiledare, besökte Nyamko Sabuni Strömstads stadshus, inbjuden av Liberalerna i Strömstad.
I juni 2019, innan hon blev vald till partiledare, besökte Nyamko Sabuni Strömstads stadshus, inbjuden av Liberalerna i Strömstad. Bild: Linda Smith
ANNONS