Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Claesson är Nu-sjukvårdens kommunikationschef. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson är Nu-sjukvårdens kommunikationschef. Bild: Stefan Bennhage

Nya resedirektiv kan påverka smittoläget i Nu-sjukvården

På torsdagen presenterade regeringen slutligen sina nya och efterlängtade direktiv för sommarens resande inom Sverige – som släpps fritt. Någonting som i värsta fall kan riskera den nedåtgående smittotrenden inom Nu-sjukvården.
– Det vore väldigt olyckligt, säger Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Enligt Claesson växer Nu-sjukvårdens upptagningsområde vanligtvis med cirka 100 000 personer, från 300 000 till 400 000 potentiella patienter varje sommar.

Att sommarresandet inom Sverige nu släpps fritt, om än med i övrigt bibehållna och poängterade uppmaningar om social distansering och handhygien, kan enligt Niclas Claesson i värsta fall innebära att den just nu positiva trenden för coronaläget i Fyrbodal kan komma att vända.

– Vi är vana vid en sommar där det är många som kommer utifrån, det är alltid en belastning på oss. Det vi däremot inte vill se är om vi på grund av ökat resande får en ökad smittspridning i vårt område, det vore väldigt olyckligt, säger Claesson, och fortsätter:

– Nu har våra medarbetare jobbat stenhårt under vintern och våren här för att trygga coronavården, och nu har vi ett lägre tryck än för en månad sedan när vi hade flest covidsjuka patienter. Därför vore det ju väldigt olyckligt om vi fick en ökning nu när vi successivt börjat planera semester och återhämtning för våra medarbetare.

Nya bud om vårdpersonalens semestrar

Under onsdagen kom också beskedet om en vändning i de olika turerna kring den hårt pressade vårdpersonalens sommarsemester, när sjukhusledningen öppnade för att medarbetare inom Nu-sjukvården skulle kunna få semester beviljad redan nu, till skillnad från det tidigare budet om semester först från den sjätte juli.

Den vändningen var dock villkorad med att beviljad semester passar verksamhetens behov.

– Det är patienternas och sjukhusets verksamheters behov som styr och på en månad har förutsättningarna ändrats dramatiskt. Det innebär att vi kan justera perioden för sommarsemestrar, sade sjukhusdirektören Björn Järbur.

Enligt Niclas Claesson är bedömningen fortsatt att trenden kommer fortsätta vara en successiv avtrappning i antalet coronafall, och att man därför ska kunna släppa medarbetare på välförtjänt semester.

– Det viktiga är kanske inte var i Sverige man befinner sig, utan det som fortsatt är allra viktigast är att man följer alla de övriga rekommendationerna som fortfarande gäller.

På torsdagen vårdades totalt 33 personer med konstaterad covid-19 inom Nu-sjukvården, varav tre på intensiven.

– Det är något fler än i går, och vi var ju nere på 29 personer här för några dagar sedan. Det är svårt att säga från dag till dag, men vi har under de senaste veckorna haft ett kontinuerligt avtagande tryck i covidvården, säger Niclas Claesson.

Inget läge att slappna av

Baserat på Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionens beräkningar skulle NU-sjukvården från och med midsommarhelgen ha behövt en kapacitet för uppemot 40 samtidiga coronapatienter, och cirka 9 intensivvårdsplatser. Att trycket i nuläget är lägre än så innebär inte att det är läge att slappna av, betonar Niclas Claesson,

– Det är ingen som kunnat ha en perfekt spåkula över utvecklingen, men det viktiga är att vi fortsätter följa myndigheternas råd, säger Claesson, som också uttrycker frustration över onsdagens välbesökta och stökiga demonstration i Stockholm, mot polisvåld mot afro-amerikaner i USA.

– Det är väldigt olyckligt. Och även i vårt område har jag noterat att det fina vädret det senaste dagarna lockat ut folk i större samlingar. Jag har full förståelse för att man även som 70-plussare vill njuta av sommaren, men då får man göra det på ett ansvarsfullt sätt och vara noga med avståndet.

Antal slutenvårdade patienter

Den 4 juni kl. 10:00 fanns det totalt 279 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 62 på intensivvårdsavdelning (Iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

33 personer varav 3 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

139 personer varav 38 på Iva

Sjukhusen i Väster:

15 personer varav 3 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

42 personer varav 9 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

50 personer varav 9 på Iva

Källa: VGR Data och analys