Nya appen visar hur du rör dig under coronapandemin

Å ena sidan utgår promenaden till bussen, å andra sidan tar sig allt fler ut i naturen på sin fritid. Hur har pandemins hemarbete egentligen påverkat våra motionsvanor? Det har en ny app tagit reda på i forskningssyfte – och resultatet är förvånande.

ANNONS
|

De digitala träningspassen och lunchpromenaderna har blivit fler, men många aktiviteter är inställda eller begränsade. Det är inte helt lätt att veta hur stillasittande vi egentligen blivit under pandemin. En app framtagen i forskningssyfte av Institutionen för tillämpad IT på Göteborgs Universitet håller på att kika både på skillnader i hur mycket vi faktiskt rör på oss nu – och hur mycket vi tror att vi rör på oss.

Appen tar hjälp av den data som våra smarta telefoner redan samlar in om oss, som hur många steg vi tar per dag.

– Vi började prata om det förra året, efter att vi noterat att många pratade om videomöten som går i ett och att man inte varit utomhus på hela dagen. Det verkade som om många höll på att bli stillasittande, säger Alexandra Weilenmann, chef för Avdelningen för Människa-datorinteraktion, som tagit fram appen.

ANNONS

Resultatet: Unga och kvinnor rör sig mindre under pandemin

Data innan pandemiutbrottet jämförs med data efter – och så har forskarna fått ett svar. Och det visar sig att det är två grupper som sticker ut: unga och kvinnor.

– Det ena vi såg var att den yngsta åldersgruppen, mellan 18 och 24 år, hade aktiviteten minskat tydligast, både bland kvinnor och män. Det var inget vi förväntade oss, särskilt inte med tanke på diskussionerna om att just denna grupp lever på som vanligt och inte tänker så mycket på restriktionerna, säger Alexandra Weilenmann.

Alexandra Weilenmann, chef för Avdelningen för Människa-datorinteraktion på Göteborgs Universitet.
Alexandra Weilenmann, chef för Avdelningen för Människa-datorinteraktion på Göteborgs Universitet.

Även mellan kvinnor och män syntes tydliga skillnader i alla åldrar. Något som bekräftas av andra studier.

– Om det är kopplat till hemarbete eller andra förändringar är svårt att veta, men vi kan tydligt se att de rör sig mindre än tidigare.

Varför det ser ut som det gör kan inte appen ge några svar på, men vissa ledtrådar finns även om analysen fortfarande pågår. I stället för pendlingstiderna rör vi mer på oss på lunchen och det ser ut som att en del unga människor inte rör sig lika mycket sent på kvällarna och nätterna som innan.

LÄS MER:Så tränar du bort risken för svår covid

Kan avslöja din skärmtid

Det är inte alltid som resultatet stämmer överens med användarens upplevelse av sin vardag. Appstudien kommer också att ge information om hur användarnas självskattade rörelse skiljer sig ifrån den mer objektiva, som loggas i telefonen.

ANNONS

Resultaten kommer att kunna användas för att jämföra hur väl verkligheten stämmer överens med de uppgifter vi ger i enkätsvar.

– Det är värdefull kunskap även när man ska undersöka andra områden, som till exempel hur mycket skärmtid vi har. Användaren kan själv se sina grafer och inse att ´oj, det var betydligt mer än jag trodde´, säger Alexandra Weilenmann.

Fakta: Work from home movement

Appen Work from home movement finns tillgänglig för Android och iPhone. Den släpptes i oktober 2020 och har hittills drygt 1 700 användare som delat med sig av sin data. Studien pågår så länge restriktionerna om hemarbete gäller.

Appen har utvecklats av Alexandra Weilenmann, Sebastian Andreasson, Mattias Rost och Vasiliki Mylonopoulou vid avdelningen för människa-datorinteraktion, institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet.

En användare som förvånades över sitt eget resultat är Kerstin Forsberg. Hon hörde talas om appen efter nästan ett år av hemarbete. Tanken på att få svart på vitt på hur hennes liv förändrats triggade henne.

– Jag är en person som tycker att det är kul att ha koll på procentsatser och siffror, och har testat flera olika träningsappar. Jag gillar att man får en procentsats på hur mycket man rör sig nu kontra för ett år sedan.

Användaren Kerstin: Visar att jag rört mig mindre än jag trott

Vanligtvis håller Kerstin Forsberg igång genom att simma, gymma och gå på spinning. Inomhusaktiviteter som alla har fått sättas på paus under pandemin. Numera är det ganska stillsam jogging eller promenader som utgör motionen. Men lite mindre av den varan än vad Kerstin Forsberg själv trodde, visade det sig.

– Man får svara på en fråga om hur mycket man själv tror att man rör sig, och det visade sig att jag rört mig mindre än jag trott. Men det är en väldigt bra sak att få reda på, nu är man väldigt triggad att komma upp några procentsatser.

ANNONS

Att just kvinnor hör till dem som rör sig mindre förvånar inte Kerstin Forsberg. Även om hon idag inte har barn kvar hemma, minns hon hur det var att försöka få ihop familj, jobb och barn även utan en annorlunda situation som en pandemi.

– Många sliter för att få ihop det, då kanske det slår hårdare mot kvinnor. De kanske får eller tar sig färre chanser att röra på.

ANNONS