Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialminister Lena Hallengren (arkivbild). Bild: Mia Höglund
Socialminister Lena Hallengren (arkivbild). Bild: Mia Höglund

Nya åtgärder mot covidsmittan väntas nästa vecka

Redan nästa vecka kan vaccinerade på nytt behöva hålla avstånd, jobba hemifrån och använda munskydd i kollektivtrafiken. Det menar Folkhälsomyndigheten, som tillsammans med regeringen aviserar att nya åtgärder är på gång inför julen.

Smittspridningen av covid-19 ökar på nytt i Sverige, och på torsdagsmorgonen hölls en presskonferens om åtgärder mot smittan där socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell medverkade.

Under onsdagen infördes vaccinationsbevis och nya restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare inomhus. Samtidigt fick flera verksamheter nya råd att förhålla sig till, då regeringen och Folkhälsomyndigheten befarar en ökad smittspridning framöver.

På onsdagen lämnade Folkhälsomyndigheten även in förslag till regeringen på åtgärder som kan införas om smittoläget förvärras. Den senaste tiden har smittan ökat i en rad länder i Europa och den nya varianten omikron klassas som en variant ”av särskild betydelse”.

Med anledning av det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det snart kan bli aktuellt med nya restriktioner.

– Vi behöver ha en beredskap, och ha möjlighet att förebygga och möta en befarad ökning av smittspridningen. Vi kan relativt snart bli tvungna att införa nya restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell fyller i:

– I Sverige ser vi i vissa regioner en ökning, som redan nu har haft en viss påverkan och belastning på hälso- och sjukvården. Läget i Sverige är inte akut, men ändå så pass allvarligt i vissa regioner att det inom en snar framtid kan komma att behövas nya åtgärder.

– Vi står inför en oviss vinter. Under hösten har smittan ökat i Europa, även i Sverige har smittan ökat, säger Lena Hallengren.

LÄS MER: Stor ökning av covidsmittan i regionen

Redan nästa vecka kan nya åtgärder införas för att minska smittspridningen, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid pressträffen.

– Om smittspridningen fortsätter i den takt som vi ser nu, gör jag bedömningen att vi kan komma att behöva vidta vissa ytterligare åtgärder redan nästa vecka. Målet med åtgärderna är att dämpa smittspridningen för att minska sjukdom och dödlighet av covid-19 i befolkningen, samtidigt som negativa konsekvenser av åtgärderna i möjligaste mån måste undvikas, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– I ett senare skede, om smittspridningen ökar, finns fler steg att ta.

– Det finns fortfarande många som kan och bör vaccinera sig. Allt detta, en ökad smittspridning, ny virusvariant, vaccinationstäckningen och läget i vården måste vägas samman i bedömningen av var vi står och vad som måste göras, säger Lena Hallengren.

Några av åtgärderna som Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen:

Allmänna råd till individer:

Håll avstånd och undvik trängsel

Välj om möjligt andra färdmedel än kollektivtrafik

Använd munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas

Allmänna råd till arbetsgivare:

Möjliggör för anställda att i viss mån arbeta hemifrån

Genomför om möjligt möten digitalt i stället för fysiskt

Undvik större samlingar

Vidta åtgärder för att personal ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen när så är möjligt

LÄS MER: Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

LÄS MER: Nya krav på vaccinationsbevis – det här gäller