Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nils Petter Nilsson, Stefan Bennhage
Bild: Nils Petter Nilsson, Stefan Bennhage

Ny topp av coronasmittade patienter inom NU-sjukvården

Under söndagen har det varit en fortsatt långsam ökning av patienter smittade med covid-19 som får sjukhusvård inom NU-sjukvården. Samtidigt har endast två nya dödsfall rapporterats inom hela landet. Men den siffran kommer öka, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.

Under helgen har Västra Götalandsregionen presenterat nya högstasiffror för antalet coronasmittade personer som får sjukhusvård inom NU-sjukvården. Söndagens siffror visar att 49 smittade får vård, varav 14 av dessa befinner sig på intensivvårdsavdelningen.

I fredags var det 45 patienter, varav tolv på intensivvårdsavdelningen och under lördagen uttalade Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården, att man ser situationen som en ihållande långsam ökning.

Hur tror ni det kommer se ut längre fram?

– Det är omöjligt att svara på men vi räknar med att det kommer fortsätta vara en långsam ökning med antalet patienter som behöver sjukhusvård ett tag till. Men jag vill varken spekulera hur många och hur länge.

Som Strömstads Tidning tidigare rapporterat har även ett flertal inom personalen smittats av covid-19. Sjukvården är även strikta med att personal som uppvisar minsta symtom ska stanna hemma och därför råder det nu ett stort bortfall av personal på vissa avdelningar.

– Men det fungerar relativt väl. Vi gör vad vi kan med att omfördela patienter och personal, säger Niklas Claesson.

Dödssiffror släpar

Under lördagen nådde den totala siffran för sjukhusvårdande coronapatienter inom Västra Götalandsregionen en ny topp med 326 personer. Under söndagen hade den sjunkit något, till 324. Siffran för antalet som får intensivvård är densamma, totalt 91 patienter.

Under söndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 2 194 personer smittade med covid-19 har avlidit i Sverige, varav 162 av dessa var bosatta i Västra Götalandsregionen. Men om de siffrorna stämmer skulle det endast ha varit två nya dödsfall inom riket sedan lördagen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att siffrorna kommer korrigeras i efterhand.

– Det är som det alltid är på helgerna, det är siffror som kommer öka för under helgerna rapporteras det mindre, säger han till TT.