Talet pi har fascinerat i tusentals år. Arkivbild.
Talet pi har fascinerat i tusentals år. Arkivbild. Bild: Matt Rourke

Ny svensk pi-mästare minns 123 000 decimaler

3,14. Där någonstans brukar det ta stopp för de flesta när talet pi ska avhandlas. Men inte för Henrik Lilliestråle, ny svensk mästare i att återge decimaler i talet utifrån minnet.
– Det gäller att stänga av tankarna och försöka bli en robot, säger han.

ANNONS

Med 18 640 decimaler har Henrik Lilliestråle från Stockholm satt nytt svenskt rekord. Rabblandet tog sex och en halv timme och ägde rum inför vittnen i september. Sedan har det tagit ett tag för organisationen World Pi Ranking List att officiellt godkänna rekordet.

Men 18 640 är långt ifrån antalet decimaler Henrik Lilliestråle har i huvudet.

– Jag kan 123 457 decimaler, men fick ett fel vid 18 640, vilket är lite frustrerande.

För World Pi Rankning List finns inget utrymme för fel – alla decimaler måste bli rätt för att resultatet ska räknas. Och det ligger ett hårt arbete bakom det nya rekordet.

ANNONS

– Jag har lärt mig ungefär 100 siffror om dagen i ett antal år. Det gäller att stänga av tankarna och försöka bli en robot som fokusera på uppgiften. Men att lära mig nya siffror är kanske 10 procent av jobbet, 90 procent är att repetera det jag redan lärt mig.

Svårslaget världsrekord

Den tidigare svenska rekordinnehavaren heter Jonas von Essen, som lyckades dra 13 208 decimaler 2016. Men det är en bra bit kvar till världsmästaren, Suresh Kumar Sharma från Indien. Hösten 2015 rabblade han hela 70 030 decimaler under 17 timmar och 14 minuter. Henrik Lilliestråle har alltså världsrekordet och mer därtill i huvudet – problemet är att kunna rabbla allting rätt på en tävling.

– Jag vill sätta världsrekord, men det är svårt. Det räcker att ha fel på en enskild siffra av hundratusentals, vilket är lätt hänt. Jag kan tro att jag är helt säker, men helt plötsligt blir något fel. Eller så tänker jag på rätt siffra men säger fel, vilket är det mest frustrerande, säger Henrik Lilliestråle.

Dessutom finns fysiska begränsningar, då den tävlande måste rabbla siffrorna efter varandra utan längre pauser för att sova. Enligt Henrik Lilliestråle är det i princip omöjligt att rabbla fler än 123 000 siffror, eftersom det inte går att hålla sig vaken så länge.

ANNONS

Använder bilder för att minnas

Den vanligaste metoden för att lära sig stora mängder information utantill är att omvandla exempelvis ord och siffror till bilder, vilket människor har lättare att minnas. Henrik Lilliestråle använder sig av en egen variant av metoden.

– Jag delar upp siffrorna i grupper om tre, och ser sedan hur stora grupperna är i förhållande till varandra. När jag sedan föreställer mig många siffror på rad ser jag en berg-och-dalbana som går upp och ner, berättar han.

Att räkna upp decimaler i pi är, kanske inte helt oväntat, en gren där vi människor får se oss slagna av datorer. Förra året sattes datorrekordet av Emma Haruka Iwao, som arbetar på Google och använde företagets molntjänst för att räkna ut 31,4 biljoner decimaler. Uträkningen tog 121 dagar.

Henrik Lilliestråle (till vänster) är ny svensk mästare i att memorera och återge decimaler i talet pi.
Henrik Lilliestråle (till vänster) är ny svensk mästare i att memorera och återge decimaler i talet pi. Bild: Privat

De tidigaste försöken att räkna ut pi tros ha gjorts i Babylonien för ungefär 4 000 år sedan. Sedan dess har talet varit föremål för en mängd matematiska studier.

Pi är ett irrationellt tal och har ett oändligt antal decimaler, och används i många geometriska formler. Den 14 mars (3/14 om datumet skrivs på amerikanskt vis) uppmärksammas den internationella pi-dagen.

ANNONS