Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Ny statistik: regionen uppfyller ett av Norges coronakrav

För första gången sedan Norge införde karantänkrav för svenska regioner uppnår nu Västra Götaland ett av de norska kraven. Det visar ny statistik från VG-regionen.

Västra Götaland närmar sig Norges krav för att slopa karantän vid inresa. Det skriver DN, som analyserat Västra Götalandsregionens rapport om nya smittfall och andelen positiva coronatester de senaste två veckorna.

Ett av norska regeringens krav för att slippa karantän vid en resa till en svensk region är att regionen har under 20 smittade per 100.000 invånare under en tvåveckorsperiod. Ett annat krav är att regionen ska ha i genomsnitt mindre än fem procent positiva coronatester de senaste två veckorna.

Det var bland annat på begäran från Strömstads kommun som regionen under sommaren började redovisa hur utvecklingen såg ut i de fyra olika länsdelarna.

Göteborg, som haft högst smittonivå, redovisar 16 respektive 17 smittade per 100.000 invånare vecka 35 respektive 36. För Borås/Sjuhärad redovisas 11 respektive 15, för Fyrbodal (norra Bohuslän och Dalsland) 8 respektive 12 samt för Skaraborg 9 respektive 18.

Västra Götalandsregionen anger att andelen positiva coronatester de två senaste veckorna är två procent. Det innebär att Västra Götaland med råge uppnår Norges femprocentskrav.

Jan Kilhamn är forsknings- och utvecklingschef i Västra Götalandsregionen. Han säger till DN:

– Vi redovisar kontinuerligt andelen positiva svar och den trend vi observerat sedan vecka 32 har varit nedåtgående.

Vad beskedet innebär för möjligheten till ”grönt ljus” för Norgeresor vill han inte kommentera.

– Nu är det upp till norska myndigheter att dra slutsatser av detta.